Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των τραπεζών έκανε κατά τη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής  ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως έχουν 12 δισεκατομμυρία ευρώ από το «μαξιλάρι», που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το πρόγραμμα Ηρακλής των τραπεζών. Προέβλεψε δε ύφεση πολύ μεγαλύτερη του 10%, όπως ο ίδιος είχε εκτιμήσει αρχικά.

Ads

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς, για την οποία ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, επεσήμανε ότι «για να μην χάσει το Δημόσιο από την επανακρατικοποίησή της θα πρέπει τον επόμενο χρόνο οι μετοχές να ανέβουν 1.000%».

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο κύριος Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «είτε πετύχει η επανα-ιδιωτικοποίηση της επανα-κρατικοποιημένης Πειραιώς, είτε αποτύχει, το δημόσιο θα είναι χαμένο».

Ως προς την κριτική του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει άμεσα τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη όπου -όπως είπε- η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ζήτησε επιτακτικά να γίνουν μαζικά τεστ με ευθύνη του δημοσίου, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα από την καραντίνα είναι τα μαζικά τεστ, κάτι που είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο, όπως υπενθύμισε.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης και ζήτησε από την κυβέρνηση να προμηθεύσει τους μαθητές, ιδιαίτερα τους αδύναμους με προσωπικούς υπολογιστές. Τόνισε δε την ανάγκη να αναβαθμιστεί η δυνατότητα των σχολείων ως προς την λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Επίσης θεώρησε ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση της υπουργού Παιδείας να τιμωρούνται με απουσίες οι μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και ζήτησε την ανάκληση αυτής της απόφασης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρουφάκης στον «αυταρχισμό» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στην απόφαση να απαγορευθεί η πορεία την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι “παρών” στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει».

Ads