Έπειτα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων, ένα δίμηνο lock out από την πλευρά της επιχείρησης και εκατέρωθεν μηνύσεις, οι απολυμένοι του εστιατορίου Banquet και η οι ιδιοκτήτες κατέληξαν σε μια συμφωνία που αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.

Ads

του Λευτέρη Αρβανίτη (ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του Banquet, την περασμένη Παρασκευή υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ της εργοδοσίας και των 8 εργαζομένων που είχαν απολυθεί. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η πρόθεση της εργοδοσίας για επαναπρόσληψη των απολυμένων, αν και οι ίδιοι δήλωσαν πως δεν επιθυμούν πια να επανέλθουν, η ασφάλιση του Β. Κιτσώνη, η καταβολή όλων των δεδουλευμένων ύψους 55.000 €, η καταβολή των δικαστικών εξόδων, η αποζημίωση για τους τρεις μήνες ανεργίας, και η αμοιβαία απόσυρση μηνύσεων και καταγγελλιων.

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της εκτιμά ότι “πρόκειται για σημαντική νίκη, μετά από έναν πολύμηνο αγώνα που στηρίχτηκε στη ενεργή δράση της επιτροπής αλληλεγγύης και πυροδότησε κινητοποιήσεις σε άλλους χώρους σίτισης”. Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή αλληλεγγύης στην ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά με τους όρους της συμφωνίας τα εξής:

Ads
  1. Η εργοδοσία αποδέχεται την επαναπρόσληψη 7 εργαζομένων πλην του Β. Κιτσώνη (οι 7 συνάδελφοι δήλωσαν πως δε θέλουν να επιστρέψουν για εργασία στο BANQUET).
  2. Στον Β. Κιτσώνη θα δοθεί ασφάλιση από τον 10/2010 έως 2/2011, ώστε να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ταμείο ανεργίας.
  3. Για οφειλές δεδουλευμένων θα καταβληθούν στους εργαζόμενους 55.000 ευρώ συν την αμοιβή του δικηγόρου τους. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις απολύσεων / δώρα / επιδόματα που έχουν ήδη εισπράξει (16.970 ευρώ για τους 8 συναδέλφους).
  4. Ως αποζημίωση για τις ασφαλιστικές εισφορές των 3 μηνών αναστολής λειτουργίας του Banquet το καλοκαίρι συμφωνήθηκε η 3μηνη σύμβαση από 10/2010 έως 1/2011 για τον 1 συνάδελφο και η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στους άλλους 6 συναδέλφους με το ποσό των 7.800 ευρώ.
  5. Η εταιρία αποδέχεται την καταβολή 295 ενσήμων σε 3 συναδέλφους για παρελθόντα έτη.
  6. Η εργοδοσία ανακαλεί τις 18 μηνύσεις που κατέθεσε εναντίον 16 συναγωνιστών και θα ζητήσει την αθώωση για όσες κατηγορίες πάνε αυτεπάγγελτα στο δικαστήριο. Δεν έχει καμία απαίτηση (λόγω ασφαλιστικών μέτρων κλπ.) έναντι των εργαζομένων, της Επιτροπής Αλληλεγγύης και συμπαραστεκόμενων σωματείων. Τα αντίστοιχα (ανακλήσεις μηνύσεων) ισχύουν και για την πλευρά των εργαζομένων. Η εργοδοσία θα καταβάλει όλα τα δικαστικά έξοδα που θα προκύψουν για τις παραπάνω διαδικασίες.
  7. Ως απόρροια της συμφωνίας, οι εργαζόμενοι θα αποσύρουν τις καταγγελίες/αγωγές ενάντια στην εργοδοσία.

Το χρονικό

Να θυμίσουμε ότι το θέμα του Banquet ξεκίνησε όταν τις πρώτες ημέρες του Απρίλη, ο σερβιτόρος Βαγγέλης Κιτσώνης επικοινώνησε τηλεφωνικά με το εστιατόριο στο οποίο εργάζονταν για περίπου έξι μήνες, προκειμένου να πληροφορηθεί το πρόγραμμα εργασίας του και του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις για περίπου πέντε μήνες, ενώ άλλοι 7 εργαζόμενοι του εστιατορίου στέκονται στο πλευρό του συναδέλφου τους και επίσης απολύονται. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι απολυμένοι εργαζόμενοι, μαζί με αλληλέγγυους αποκλείουν σχεδόν κάθε βράδυ το κατάστημα και απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα η επιτροπή αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της ότι στο κατάστημα “δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία, οι προσλήψεις γίνονται καθυστερημένα, τους κολλούν μισά ένσημα ή και καθόλου, ενώ η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου έχει στην ουσία καταντήσει «κουρελόπανο». Οι εξευτελιστικοί μισθοί, τα ελαστικά ωράρια, η μη καταβολή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και οι κάμερες επιτήρησης στους χώρους δουλειάς συνθέτουν το εργασιακό περιβάλλον”.

Τους επόμενους μήνες και μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, μεσολαβούν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές και ένα δίμηνο lock out από την πλευρά της επιχείρησης, που κλείνει το κατάστημα επικαλούμενη τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν προκληθεί στην επιχείρηση από τους συνεχείς αποκλεισμούς του εστιατορίου.