Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Ads

«Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη βουλή που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής με βάση και τις κατευθύνσεις του συμβούλιου Επικρατείας των αντικειμενικών αξιών» είπε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Στην ίδια συνέντευξη, τόνισε ότι η παράταση για την ρύθμιση των 100 δόσεων είναι η «τρίτη και τελευταία» προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 700 χιλιάδες και το ποσό που μπαίνει σε ρύθμιση θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΓΓ Εσόδων θα έπρεπε να κάνει μια αξιολόγηση των πολιτικών του δημοσίου και να αποφεύγει τις κατασχέσεις όσο διάστημα τρέχει η ρύθμιση γιατί χάνονται αιτήσεις. Είπε επίσης ότι και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί φόρμουλα για παράταση λίγων ημερών στη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιαστικά ταμεία.

Ads

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η κυρία Βαλαβάνη είπε πωςακόμη δεν είναι έτοιμο:  «Όταν ωριμάσει το θέμα για νομοθετική ρύθμιση τότε θα γίνουν και αντίστοιχες δηλώσεις. Έγιναν κάποιες εξαγγελίες από τον κ.Βαρουφάκη για τα θέματα των τελών ταξινόμησης για τα τέλη κυκλοφορίας το θέμα είναι ανοιχτό και υπό μελέτη. Με βάση νομοθετικού περιεχομένου μπορεί μόνο για το 2015 κάποιος να πάρει αυτοκίνητο, μηχανή κλπ και να πληρώσει μόνο τους μήνες από τη στιγμή που το παίρνει μέχρι το Δεκέμβρη».

Η συμφωνία με τους Ελβετούς

Για την αμνηστία των καταθέσεων στο εξωτερικό, η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες.

«Θα σας πω μόνο για το εξωτερικό γιατί αυτό είναι καθαρό ζήτημα και δεν είναι θέμα της διαπραγμάτευσης, ότι η συμφωνία που έκλεισε με την Ελβετία  δεσμεύει ουσιαστικά τις αντίστοιχες πράξεις και για όλες τις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ένα ποσοστό με την Ελβετία και διαφορετικό ποσοστό για τις υπόλοιπες χώρες. Η συμφωνία με την Ελβετία λέει ότι οι Ελβετικές τράπεζες στέλνουν μια επιστολή σε όλους τους Έλληνες που έχουν χρήματα στην Ελβετία , στην οποία τους καλούν να καταβάλλουν 15%.

«Οι ελβετικές αρχές δεν δέχονταν ούτε 1% παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη που τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

«Σε σχέση με τους ηλικιωμένους οι περισσότεροι έχουν ένα παιδί, ένα εγγόνι που μπορεί να τους βοηθήσει. Οι συνταξιούχοι έχουν μια ιδιορρυθμία. Είτε τους χρειάζεται είτε όχι πηγαίνουν και την παίρνουν (σύνταξη) γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη. Έχουν την αίσθηση ότι δεν θα την βρουν στο λογαριασμό αν πάνε μετά από μια εβδομάδα. Αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» επεσήμανε η κα.Βαλαβάνη.

«Μια ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών γενικευμένη είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται κανονικά το ΦΠΑ κανονικά και όχι δυστυχώς να γίνεται κεφάλαιο κίνηση. Θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους για αυτούς που δεν έχουν έχουν ένα παιδί, εγγόνι να τους βοηθήσει, θα υπάρχουν τα ΚΕΠ που θα μπορείς να πηγαίνεις και να σε βοηθούν να μπαίνεις σε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα» επεσήμανε.

Μιλώντας τέλος για τις προκλήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε:  «Αν δεν θεωρούσα τον εαυτό μου ταγμένο από τη στιγμή που βρέθηκα σε αυτή την ηλεκτρική καρέκλα, γιατί ηλεκτρική καρέκλα είναι αυτή η θέση, δεν θα δεχόμουν να αναλάβω αυτή τη θέση. Θέλω όταν φύγω να αφήσω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».