Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 η έκθεση «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» ανοίγει ξανά τις πόρτες της για το κοινό στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί το ομώνυμο λεύκωμα με εικόνες Ελλήνων και ξένων σκιτσογράφων για τις επιθέσεις αλλά και τις απολογίες των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στην πολύκροτη δίκη, που μοιάζει «αθέατη» για ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Το κοινό της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί το λεύκωμα, τα έσοδα του οποίου χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, όπως αναφέρουν η οργάνωση HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης HumanRights360, Φωτεινή Κοκκινάκη, μίλησε στο Tvxs.gr για όσα έχουν μεσολαβήσει στον έναν χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την περυσινή διοργάνωση: Η έκθεση επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 10 περίπου μήνες και θα βρίσκεται στην Τεχνόπολη από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Το διάστημα που πέρασε πραγματοποιήθηκε και η μετάβαση της καμπάνιας από την Αθήνα, στην οποία είχε εστιάσει αρχικά, σε ολόκληρο το χάρτη της Ελλάδας. Πλέον αποτυπώνει 100 επιθέσεις από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη και πολλά ακόμα μέρη. Πάντα στο δημόσιο χώρο. Επιπλέον, συμπεριέλαβε και τις απολογίες των ηγετικών στελεχών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που βαρύνονται με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Είναι δηλαδή πλέον στην πλήρη της μορφή και περιλαμβάνει 100 επιθέσεις, 55 καλλιτέχνες και συγκλονιστικά σκίτσα από τη δικαστική αίθουσα.

Ads

Σημαντική παράμετρος της προσπάθειας και της καταγραφής των επιθέσεων ρατσιστικής βίας είναι το λεύκωμα «Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», που φωτίζει τις πτυχές της δράσης της Χ.Α.: Το ομότιτλο βιβλίο «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» κυκλοφορεί εδώ και δύο περίπου μήνες από τις εκδόσεις «Τόπος».

«Είναι μια ολοκληρωμένη αποτύπωση της καμπάνιας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιγράφει τη δράση, που αναφέρετε αναλυτικά. Ωστόσο πριν από τη δική μας πρωτοβουλία, έδρασαν στο πεδίο οργανώσεις και φορείς που κατέγραψαν βήμα βήμα και με προσωπικό αγώνα τις επιθέσεις κατά ανθρώπων από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον κομβικό ρόλο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, χωρίς τη δουλειά του οποίου, δεκάδες υποθέσεις θα παρέμεναν στο σκοτάδι. Η δράση τους και η συνδρομή τους σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια αποτελεί τη στέρεα βάση πάνω στην οποία δομήθηκαν όλα τα επόμενα βήματα. Θεωρώ ότι πλέον – και με βάση την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας – έχουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της βίας που άσκησε η Χρυσή Αυγή, θεωρώ όμως εξίσου δεδομένο ότι πολλά από τα χτυπήματά της δεν έφτασαν στη δημοσιότητα και τη γνώση μας για ποικίλους λόγους. Ένας σημαντικός: Ο φόβος πολλών θυμάτων να μην στοχοποιηθούν εκ νέου ή λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, κυρίως σε χτυπήματα κατά αλλοδαπών».

image

Όπως σημειώνει η κ. Κοκκινάκη, τα έσοδα του βιβλίου πηγαίνουν αποκλειστικά για τη στήριξη των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά τον πολυετή και σπουδαίο αγώνα τον οποίο δίνουν καθημερινά, θεωρήσαμε ότι ήταν ένα ελάχιστο ευχαριστώ στο πρόσωπό τους αλλά και μία ηθική μας υποχρέωση.

Όλη η διαδρομή κορυφώνεται και συμπίπτει χρονικά, με την κορύφωση της δίκης της Χ.Α., τις αγορεύσεις και την πλήρη ανάδειξη του ρόλου και του χαρακτήρα της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η συγκυρία είναι σημαντική διότι συνέπεσε με την εξέλιξη των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, οι οποίες είναι εξαιρετικά κατατοπιστικές, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αποδομούν βήμα – βήμα την εισαγγελική πρόταση. Άλλος ένας λόγος, η συγκυρία, που βασικός μας στόχος είναι να επισκεφθούν την έκθεση όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, για να μη μείνει ούτε ένα από τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής στο σκοτάδι.

Τέλος, το διακύβευμα της πολύκροτης δίκης, σύμφωνα με την Φ. Κοκκινάκη, έχει πολυσήμαντη και κρίσιμη διάσταση: «Η δικαστική απόφαση θα σημάνει πολλά για το κράτος δικαίου αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία τεράστια δίκη, ασύλληπτης σημασίας, η έκβαση και το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσουν το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μας. Τα στοιχεία που έχει το δικαστήριο στη διάθεσή του είναι συντριπτικά και ελπίζουμε ότι με βάση αυτά θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στους νοσταλγούς του ναζισμού».

image

Η έκθεση «Βάλτους Χ» επιστρέφει στην Αθήνα

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» ανοίγει ξανά τις πόρτες της για το κοινό στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τον Μάρτιο του 2019, περισσότερα από 3.000 άτομα πέρασαν από την πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’τους Χ», δηλώνοντας με την παρουσία τους ότι η ρατσιστική βία μας αφορά όλες και όλους και δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι.

Έκτοτε η καμπάνια ταξίδεψε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, στα οποία επίσης έχουν καταγραφεί περιστατικά, με σκοπό την μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας αλλά και με δεδομένο ότι ο ρατσισμός και η εκδήλωση ακραίων στάσεων απέναντι σε ανθρώπους δεν είναι ιδίωμα καμίας πόλης αλλά υπήρξε στην Ελλάδα γενικευμένη πρακτική. Δυστυχώς βέβαια περιστατικά συμβαίνουν και καταγράφονται ακόμα και σήμερα.

Από την Αθήνα σε ολόκληρη την Ελλάδα και με τελικό προορισμό τη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια των απολογιών των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, η καμπάνια αποτύπωσε 100 επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας να αναδείξει παράλληλα και την συνάφεια με τα τάγματα εφόδου και της πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Τον προσεχή Μάιο θα βρει και στις Βρυξέλλες για μια έκθεση από τις 5-8 Μαϊου στην Ευρωβουλή σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές Κώστα Αρβανίτη-Στέλιο Κούλογλου. Τελευταία της πράξη ήταν η πρόσκληση σκιτσογράφων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, να σκιτσάρουν κατά τη διάρκεια των απολογιών των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, τον Ιούλιο του 2019.

Τόσο οι επιθέσεις όσο και οι απολογίες έχουν αποτυπωθεί στο ομώνυμο λεύκωμα «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος». Το λεύκωμα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τα τέλη του Νοέμβρη 2019 και το κοινό θα μπορεί να το προμηθευτεί και κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Όλα τα έσοδα του λευκώματος διατίθενται για την υποστήριξη των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

image

*Η Καμπάνια και όλες οι ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό της αποτελούν κοινή πρωτοβουλία της HumanRights360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.

  • Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020
  • Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»
  • Ώρες Κοινού Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00 – 22:00
  • Ώρες Κοινού Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 22:00
  • Η Είσοδος είναι Ελεύθερη

Σχεδιάζουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, John Antono, Aspalax, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Bratimoto, Γιώργος Χαλκιάς, Chrispy Sift, Molly Crabapple, Σπύρος Δερβενιώτης, Vasco Gargalo, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Kanellos COB, Βάλια Καπάδαη, Λουίζα Καραγεωργίου, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης, Κώστας Κυριακάκης, Μιχάλης Κουντούρης, Άρης Λάμπος, Λέανδρος, Stephen Livanos, Πάνος Μαραγκός, Δημήτρης Μαστώρος, Γιώργος Μικάλεφ, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Δήμητρα Νικολαΐδη, No Budget Epics, Noir Captain, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Πανάγος, Παναγιώτης Πανταζής, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Piotr, Kianoush Ramezani, Tjeerd Royaars, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Maria Stoian, Tasmar, Σάββας «The Pack» Αμπατζίδης, Έφη Θεοδωροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ξανθός Βενιζέλου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γεωργία Ζάχαρη