Με ένα νέο «όχι» στη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα επέστρεψε ο  πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν. Ο Βάιντμαν επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση επίσης, λέγοντας πως σπατάλησε την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Ads

«Μέχρι το φθινόπωρο, η βελτίωση της οικονομίας ήταν ορατή. Τώρα όμως, η νέα κυβέρνηση “τζογάρει” αυτή την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας και συμπλήρωσε: «Είμαι αντίθετος στην αύξηση των δανείων στήριξης».

Ο Βάινταμαν δεν έμεινε όμως εκεί καθώς εξέφρασε την άποψη του και για τις δημόσιες εμφανίσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζοντας ότι δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.

«Μιλώντας γενικά, έχω την εντύπωση ότι οι δηλώσεις από πολλά μέλη της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο», δήλωσε και κατέληξε: «Τελικά, αυτό δεν εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη».

Ads

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, απάντησε: «Είναι σαφές, ότι οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Δεν έχουμε όμως, πολύ χρόνο… Εάν ένα κράτος – μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία».