«Μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, σημειώνοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλές οι ανάγκες αναχρηματοδότησης. 

Ads

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο Γενς Βάιντμαν καλεί μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση να μην αυξήσει τα ελλείμματα λόγω του προσφυγικού.

Σημειώνει δε, ότι πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την Αθήνα θα συνέβαλε τα μέγιστα στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Προσθέτει πάντως ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Ads

Σχετικά με τα capital controls τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση τα εφάρμοσε και εκείνη είναι που θα αποφασίσει πότε θα τα πάρει πίσω.

Τέλος, υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και ότι κάτι τέτοιο θα αμοιβαιοποιούσε τους κινδύνους που απορρέουν από τις εθνικές πολιτικές.