Βοσκότοποι χαρακτηρίζονται επιπλέον 40 εκατομμύρια στρέμματα πανελλαδικά, καθώς στις βοσκήσιμες εκτάσεις εντάσσονται πλέον και δασικές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση, σύμφωνα με τροπολογία βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία πέρασε τη Δευτέρα στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Φόβους ότι η ρύθμιση μπορεί να ανοίξει παράθυρο σε καταπατητές εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Ads

Η εν λόγω τροπολογία αλλάζει τον ορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων προβλέποντας ότι σε αυτές εντάσσονται και περιοχές «με βλάστηση ποώδη, φρυγανική ή ξυλώδη με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή ακόμη και μεικτή». Ουσιαστικά, αποχαρακτηρίζονται εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Οι εκτάσεις αυτές βαφτίζονται βοσκότοποι, προκειμένου, σύμφωνα με την τροπολογία, να αυξηθεί από του χρόνου η εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή.

«Η αλλαγή του ορισμού αποσκοπεί στην ένταξη περισσότερων επιλέξιμων εκτάσεων προς επιδότηση από τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) προκειμένου να αυξηθεί η κτηνοτροφική παραγωγή (κρέας, γάλα) αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους αφού θα έχουν πρόσβαση σε φυσική ζωοτροφή», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης.

Ads

Με τη νέα ΚΑΠ που τίθεται σε ισχύ από το 2015 και μετά, καταργείται το σημερινό καθεστώς βάσει του οποίου ο κτηνοτρόφος που ασκεί ελεύθερη κτηνοτροφία (όχι σταβλισμένη) εισπράττει ειδική ενίσχυση ανάλογα με το ζωικό του κεφάλαιο.