Δεδομένη και «απολύτως αναμενόμενη» θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Και αυτό, όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Ads

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε το ζήτημα δεν προκαλεί ανησυχία, ποντάροντας ξανά στα self test.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με το συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται σε δομές υγείας και αυτοδιαγνωστικών test που θα διενεργούνται στο σπίτι.

Διαφορετική ωστόσο άποψη έχει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι «τόσο αισιόδοξος, συνολικά για την κατάσταση που θα επικρατήσει μέσα στον χειμώνα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τα παιδιά και τα προσβάλλει πιο βαριά. Ο προηγούμενος ιός δεν τα έπιανε τα παιδιά. Έπιανε το 7% και το περνούσαν και πολύ ελαφριά. Γι’ αυτό λέγαμε δεν μας πειράζει για τα παιδιά, τι θα πάθουν; Άρα με τη Δέλτα είναι και πιο εύκολη η μετάδοση και πιο βαριά η νόσος στα παιδιά», επισήμανε στο iatropedia.gr.

Ads

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων ή των πανεπιστημίων», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα αρχίσει σιγά σιγά να επιδεινώνεται.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε την κατάσταση του περσινού Οκτωβρίου, όταν το άνοιγμα των σχολείων οδήγησε, ένα μήνα αργότερα, σε δεύτερο κύμα και μάλιστα χωρίς την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι, όπως τόνισε, δύο φορές πιο μεταδοτική.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης τα ανοχύρωτα σχολεία απέναντι στην πανδημία»

«Μόλις λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων. Με την επιστημονική κοινότητα να ανησυχεί και το παράδειγμα των ΗΠΑ -όπου 252.000 παιδιά νόσησαν μετά το 1o κουδούνι- να τρομάζει, το υπουργείο Παιδείας διακινεί και πάλι παραπλανητικά στοιχεία για το μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη.

«Όμως η δημιουργική στατιστική και ο συμψηφισμός δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η πραγματικότητα: περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, ειδικά στα αστικά κέντρα, στοιβάζονται σε τάξεις των 18-30 μαθητών και το υπουργείο Παιδείας δεν έπραξε απολύτως τίποτα ώστε να επιτευχθεί η αραίωση του μαθητικού πληθυσμού. Αντιθέτως, πέρυσι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει με νόμο στην αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, ενώ φέτος προχωρά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ακόμα και στην πυρόπληκτη Εύβοια.

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν με μόνο όπλο το εμβόλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) για τη χώρα μας, μόνο το 5.1% των μαθητών έχει εμβολιαστεί. Άλλα ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας δεν υπάρχουν. Ούτε αξιόπιστος μηχανισμός ιχνηλάτησης, ούτε επιπρόσθετο προσωπικό καθαριότητας, ούτε -φυσικά- αραίωση των μαθητών. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Ειδικών είχε προτείνει ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, τη μείωση του αριθμού των μαθητών – κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση με επακόλουθο να μείνουν τα σχολεία κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη» τονίζουν και προσθέτουν:

«Καλούμε το υπουργείο Παιδείας για πολλοστή φορά, έστω και την ύστατη στιγμή, να δείξει ότι κατανοεί τις συνθήκες και αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του έναντι των μαθητών και εκπαιδευτικών, που έχουν μείνει μακριά από τα σχολεία τους σχεδόν επί ενάμιση χρόνο. Καλούμε επίσης τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσουν κοινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Εμπειρογνωμόνων, παρότι το αρνείται η κυβέρνηση».