Αντιδράσεις προκαλεί η προκλητική ενέργεια της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Ρασέλα Μιζράχι, να επαναφέρει στο υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Η Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, σε συνέντευξη Τύπους, εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της.
«Η αλλαγή πινακίδας στο Υπουργείο Εργασίας της Βόρειας Μακεδονίας από την υπηρεσιακή Υπουργό και η αντικατάσταση με το “Μακεδονία” παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τροφοδοτεί τον εθνικισμό. Η κυβέρνηση να απαιτήσει με αυστηρότητα την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας. Χθες!» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Η αλλαγή πινακίδας στο Υπουργείο Εργασίας της Βόρειας Μακεδονίας από την υπηρεσιακή Υπουργό και η αντικατάσταση με το «Μακεδονία» παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τροφοδοτεί τον εθνικισμό. Η κυβέρνηση να απαιτήσει με αυστηρότητα την απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας. Χθες!
Ads— Costas Zachariadis (@CZachariadis) February 9, 2020
Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.
Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς σήμερα να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε.
Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >