Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης, παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας των ανηλίκων διαπιστώνει τον τελευταίο καιρό η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες στο πλαίσιο ημερίδας για την παιδική κακοποίηση. Στο 23,4% εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών το 2009, ενώ ήταν 19,3% το 2005.
Ads
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ο εισαγγελέας ανηλίκων Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, δήλωσε χθες στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το ΕΚΚΕ: «Διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό στην ενδοοικογενειακή και την ενδοσχολική βία». Διευκρίνισε ότι η ενδοσχολική βία δεν γνωρίζει οικονομικά σύνορα, καθώς παρατηρείται και στα πιο ακριβά σχολεία, όμως η ενδοοικογενειακή βία αφορά κυρίως τις οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Ταυτόχρονα αυξάνει και η ανήλικη εγκληματικότητα. «Καθημερινά βιώνουμε στην Εισαγγελία καταστάσεις Αθλίων του Ουγκό. Παιδιά που αντιμετωπίζουν την απόλυτη φτώχεια κλέβουν από σούπερ μάρκετ ένα κιλό φέτα ή 10 φέτες ψωμί του τοστ», ανέφερε ο κ. Ζαγοραίος.
Παράλληλα, η παιδική φτώχεια έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ, Δ. Μπαλούρδος. «Η φτώχεια σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση. Έχει αποδειχτεί πως τα περισσότερα κακοποιημένα παιδιά προέρχονται από φτωχές οικογένειες» σημείωσε ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, στο 23,4% εκτοξεύτηκε ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας μέχρι 17 ετών το 2009, ενώ ήταν 19,3% το 2005. Ο μέσος όρος της ΕΕ το 2009 ήταν 19,6%. Αντίστοιχη τάση ακολουθούν και τα νοικοκυριά με δύο γονείς και ένα παιδί κάτω των 14 ετών. Ενώ το 14,1% αυτών των νοικοκυριών αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας το 2005, πρόπερσι το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 22,3%, πολύ πιο υψηλό από τον μέσο όρο της ΕΕ (11,4%).
Αντίθετα ο κίνδυνος φτώχειας μειώθηκε για τα νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα παιδιά (από 32,7% σε 28,6%) όχι όμως ικανοποιητικά, αφού παραμένει σε υψηλά επίπεδα σχετικά με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Την παιδική φτώχεια επιτείνουν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της επιδοματικής πολιτικής και των κρατικών υπηρεσιών διευκόλυνσης, όπως η φροντίδα παιδιών. Κάτω της βάσης είναι η επίδοση της Ελλάδας και στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που διαμόρφωσε η ΕE λόγω της κρίσης. Τα παιδιά κινδυνεύουν σε ποσοστό 29,4%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 25,6%.
Ο εισαγγελέας ανηλίκων αναφέρθηκε και στην «κρατική κακοποίηση» των παιδιών, καυτηριάζοντας τη μη επαρκώς στελεχωμένη κρατική μηχανή, τα ανεπαρκή και απαρχαιωμένα υποστηρικτικά πλαίσια και τον τρόπο μεταχείρισης των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης. Όπως ο ίδιος είπε, η απομάκρυνση από την οικογένεια αποδεικνύεται κάποιες φορές πιο βλαβερή από τον σωματικό τραυματισμό, καθώς το παιδί σε διάφορα ιδρύματα υφίσταται ακατάλληλες τιμωρίες, αδιαφορία ή ακόμη και αποπλάνηση. Η υποστελέχωση των αρμοδίων φορέων, η έλλειψη συντονισμού, οι μεγάλες καθυστερήσεις των διαδικασιών στα δικαστήρια επιτείνουν τα προβλήματα.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, πρόσθεσε πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 600-700 υιοθεσίες, εκ των οποίων μόνο το 10% είναι μέσω των κρατικών φορέων και οι υπόλοιπες είναι «ιδιωτικές συναλλαγές». Ο ίδιος ζήτησε να συσταθούν στους δήμους κοινωνικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας και να αναλάβουν διά νόμου ουσιαστικές ευθύνες, όπως επίσης και να εφαρμοστεί σωστά ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >