Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν το πρώτο τετράμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ωστόσο, οι ροές από τα ελληνοτουρκικά σύνορά είναι αυξημένες κατά 40% παρά την παρουσία της Frontex.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Ελευθεροτυπία», έως το τέλος Απριλίου, συνελήφθησαν 8.738 άτομα στην περιοχή του Έβρου, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι συλληφθέντες ήταν 6.287. Παράλληλα στο σύνολο της χώρας, από 36.138 πέρσι έπεσαν φέτος στις 20.002, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα θα μπορούσε να σημαίνει ότι ατόνησαν οι έλεγχοι στα σημεία εκτός του Έβρου. Επιπλέον από τα στοιχεία φαίνεται ότι παρά τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Τυνησία και τον πόλεμο στη Λιβύη στην Ελλάδα δεν υπήρξαν μεγάλες ροές μεταναστών από τις χώρες αυτές. Εν τω μεταξύ, οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών από τα Νότια έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρσι.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής προχώρησε χθες στη σύσταση Συντονιστικού Κέντρου στο πλαίσιο υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η υπηρεσία θα έχει την ευθύνη συντονισμού των αρχών που είναι συναρμόδιοι για την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης Σένγκεν.

«Κατανομή μεταναστών στην περιφέρεια» ζητά ο Καμίνης

«Την αλληλεγγύη της υπόλοιπης χώρας» ζητά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ώστε να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στην επαρχία. Συγκεκριμένα ο Γ. Καμίνης τονίζει ότι «για να μην καταρρεύσει η Αθήνα υπό την πίεση της παράνομης μετανάστευσης, χρειάζεται την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της υπόλοιπης χώρας για κατανομή του βάρους».

Ads

«Πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα υποδοχής, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι είναι παράνομοι, να συλλαμβάνονται και να απελαθούν. Θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών για να γίνουν κέντρα υποδοχής. Να μοιραστούμε το πρόβλημα. Όπως ως χώρα ζητάμε από την Ευρώπη κατανομή του βάρους της παράνομης μετανάστευσης, έτσι και η Αθήνα ζητάει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της υπόλοιπης χώρας» υποστηρίζει.

«Ανακοινώθηκαν πολλά μέτρα: πολεοδομικά, κοινωνικής πρόνοιας, αστυνομικά. Εάν εφαρμοστούν, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι μέτρα ανακοινώνονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Από την πλευρά του δήμου, σε ό,τι έχω δεσμευθεί, θα το υλοποιήσουμε» υποστήριξε απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ευχαριστημένος από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Όσο για τη θέση του γενικά στο μεταναστευτικό ζήτημα υπογραμμίζει «συνεχίζω να υποστηρίζω αυτά που υποστήριζα και πριν. Ως προς τους νόμιμους μετανάστες, να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης. Οι παράνομοι, όμως, όπως η νομοθεσία ορίζει, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης. Η χώρα μας δεν μπορεί ούτε δουλειά να τους προσφέρει ούτε υπάρχει δυνατότητα μαζικών νομιμοποιήσεων».