Ένα στα τρία καταστήματα στην οδό Σταδίου έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα , ενώ στους επίσης κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας στην οδό Ακαδημίας και στην οδό Σταδίου έχουν βάλει λουκέτο ένα στα τέσσερα καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Στην Αθήνα οι κλειστές επιχειρήσεις ανέρχονται πλέον στο 23,4%.

Ads

Ειδικότερα, στην Αθήνα το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 23,4% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010, με κρισιμότερη την κατάσταση στην οδός Σταδίου, όπου το 33,8% των καταστημάτων είναι κλειστά. Επίσης κρίσιμη είναι η κατάσταση στις οδούς Ακαδημίας και Ερμού, όπου κλειστό είναι το 24,6% και το 24,3% των καταστημάτων αντίστοιχα.

Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν και από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δόμου. Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του 20,6%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.

Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια) η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση καλύτερη από το Κέντρο της Αθήνας, με το ποσοστό να φτάνει στο 17,8% αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου ενώ παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του Αυγούστου, παραμένει από τις περιοχές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων.

Ads

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 21,0% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%. Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει ποσοστό της τάξης του 16,8%. Πολλά είναι και τα λουκέτα στο Χαλάνδρι στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) με 22%. Τέλος, ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με όλες τις άλλες περιοχές με το 20,6% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους να είναι κλειστά.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πολλαπλές με σοβαρότερη την αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στο εμπόριο, γεγονός που όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη εκτίναξη της ανεργίας στο 15%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έξι δις ευρώ χάνονται ετησίως για την Ελλάδα από το παραεμπόριο. Ο πρόεδρός του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις χάνουν 25 δισ. ευρώ σε ρευστότητα το χρόνο από το παρεμπόριο, ενώ το σύνολο των κατασχεθέντων προϊόντων ξεπέρασε το 2009 το 20% επί του συνόλου των κατασχεθέντων προϊόντων της Ευρώπης.