Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, την ώρα που το ΔΝΤ στέλνει σαφές μήνυμα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος. Επικρίσεις για καθυστερήσεις υπάρχουν και εντός της Γερμανία, η οποία χθες ξεκαθάρισε ότι για να συγκληθεί σύνοδος κορυφής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχέδιο για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η προπαρασκευαστική επιτροπή του Eurogroup είχε χθες συνάντηση με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι πλέον η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα, ενώ Ifo προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως την καλύτερη λύση για τη χώρα.
Ads
Τα σενάρια για το νέο σχέδιο για την Ελλάδα πάντως αυξομειώνονται με απίθανους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δυο βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η Ευρώπη προβλέπουν είτε το δανεισμό της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ, προκειμένου η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, είτε την ανταλλαγή των ομολόγων στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, με νέες εκδόσεις διάρκειας 30 ετών με επιτόκιο 3,5%, που θα έχουν την εγγύηση της Ευρωζώνης. Δηλαδή ένα «κούρεμα» της τάξης του 30%, με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του υπόλοιπου 70%. Ωστόσο, οι δυο αυτές προτάσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης στο να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Στα σενάρια αυτά έρχεται να προστεθεί – σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές – και πρόταση για ένα «σχέδιο Μάρσαλ», το οποίο θα υποστηριχθεί από τους εταίρους, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ύφεση. Πληροφορίες κάνουν λόγω για την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συζητήσεις και για σύγκλιση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας για τη λήψη τελικών αποφάσεων. Ρόλο πάντως αναμένεται να παίξει και η στάση των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν ότι θα θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», κάτι που, προς στιγμήν, αρνείται να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία φοβάται τον κίνδυνο να παρασυρθούν κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Ναυτεμπορική στη συνάντηση που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτών επενδυτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, προέκυψε ότι είναι εφικτή μια σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας. Επίσης, στο «τραπέζι» βρίσκεται, τις τελευταίες ώρες, ακόμα μια σημαντική πρόταση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, πέρα από το ότι θα μπορούσε να έχει τη μορφή δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, με χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής 30 έτη.
Σόιμπλε: Η ελληνική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρώ
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung δήλωσε πως η ελληνική κρίση θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της. «Η κρίση εμπιστοσύνης που παρακινήθηκε από την Ελλάδα θέτει πλέον σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του. Ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με πειστικό τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημέριδα Handelsblatt, η Μπεατρίς Βέντερ-ντι Μάουρο, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομία, ζητά «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η Ελβετίδα οικονομολόγος τονίζει ότι το βασικό πρόβλημα είναι «εάν η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας ή φερεγγυότητας. Εάν έχει πρόβλημα φερεγγυότητας, τότε η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών-επενδυτών είναι η σωστή απάντηση. Επιπλέον η ντι Μάουρο υπογράμμισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι «εάν θα διαλυθεί ή όχι η Ευρώπη» και παρατήρησε πως «οι κυβερνήσεις δεν αντελήφθησαν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος». Τέλος, αφού δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Μάρτιν Μπλέσινγκ, πρόεδρο της Commerzbank, που έκανε λόγο πρόσφατα για άμεσο κούρεμα του ελληνικού χρέους, εκτιμά πως πρέπει πια τώρα να δοθεί μια ριζική λύση: «Εάν δεν λύσουμε ριζικά τώρα το πρόβλημα, θα το ξαναβρούμε μπροστά μας».
Στην κλιμάκωση των πιέσεων προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να λάβει σύντομα μια απόφαση για το πώς θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες επενδυτές στον νέο μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας αναφέρονται σε δημοσίευμά τους την Παρασκευή οι Financial Times.Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις εκκλήσεις στελεχών του ΔΝΤ και Ιταλών αξιωματούχων που προειδοποιούν πως όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα τόσο θα ενισχύονται οι πιέσεις προς την Ιταλία. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η κρίση χρέους έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού, καθώς ορισμένες τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια, ενόψει των τραπεζικών stress tests που αναμένονται σήμερα.
Πιέσεις εκ νέου ασκεί και το ΔΝΤ, ζητώντας μια «μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι αργεί πολύ να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, δεδομένου του εντεινόμενου κινδύνου για μετάδοση της κρίσης. «Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί να ταράξει την αγορά, γεγονός που θα επηρέαζε τα επιτόκια δανεισμού άλλων ευάλωτων χωρών και θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε το Ταμείο με υπόμνημά του προς τις οικονομίες των χωρών του G20. «Οι τράπεζες της Ευρωζώνης και αλλού έχουν μείνει πίσω στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για το 2011» επεσήμανε.
Ifo: Η Ελλάδα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), με έδρα το Μόναχο Χανς Βέρνερ Ζιν. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο γερμανικό PNP ο Ζιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δεκαετή «ασθένεια» επιχειρώντας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, μέσω της μείωσης των μισθών και των τιμών. «Η επιστροφή στο παλαιό της νόμισμα, τη δραχμή, θα ήταν μια πιο εύκολη διαδρομή για την Ελλάδα», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο Ζιν, ο οποίος επανειλημμένα έχει υποστηρίζει πως θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να ζητήσει να λάβει «άδεια εξόδου» από τη ζώνη του ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μείωση μέσω αναδιάρθρωσης προτείνουν οίκοι αξιολόγησης. Επιπλέον η pimco από την πλευρά της προτείνει τη χορήγηση «εκπαιδευτικής άδειας» εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >