Την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, από τα 61 στα 63 χρόνια, έως το 2015, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στην εισήγησή του για τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα μπει τέλος στις εθελούσιες εξόδους και θα δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία.

Ads

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε επίσης ότι «το ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009, αλλά και τις δομικές αδυναμίες του, θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015», ενώ διευκρίνισε πως ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρχει διάκριση μεταξύ βασικής προνοιακής σύνταξης από αυτή καθαυτή τη σύνταξη και ότι θα συγκροτηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης αποθεματικών των ταμείων, που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λογοδοτεί κάθε μήνα στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, από την οποία αποχώρησε (διαμαρτυρόμενη για την αύξηση ορίων ηλικίας) η ΓΣΕΕ, θα συνεδριάσει τρεις ακόμα φορές, έως το τέλος Μαρτίου, οπότε και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα για τις αλλαγές.

Ads

Η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει αναλυτικά:

1. Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.

2. Εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των κινήτρων παραμονής στην εργασία . Όπως διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος, όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, θα συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν με το ισχύον σήμερα καθεστώς.

3. Συγκροτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης αποθεματικών των ταμείων, που θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λογοδοτεί κάθε μήνα στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

4. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες, αποκλείοντας τις πελατειακές παρεμβάσεις των πλειοψηφιών της Βουλής, των Υπουργών και, εν γένει, του πολιτικού συστήματος, που αναπαράγουν την αδικία, τη διαφθορά κι εμπεδώνουν την παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

5. Ενοποίηση των ταμείων, με κατεύθυνση τη συγκρότηση, προκειμένου για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σε βάθος δεκαετίας.

6. Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας.

7. Εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ C-559/07, απόφαση της 26ης Μαρτίου 2009), για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το έτος 2013.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατινάξει συθέμελα ό,τι έχει απομείνει στο οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, κυριολεκτικά να σφαγιάσει όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και να καταδικάσει τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στην αναζήτηση εργασίας ως τα βαθιά γεράματα. Από τα μέτρα της πλήττονται καίρια όλοι οι εργαζόμενοι, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης είναι μεγάλη και γενικευμένη και την επιβάλλει με πολλούς τρόπους. Το ίδιο και τη δραστική μείωση των συντάξεων. Στην ουσία αυτό που προωθείται με την αναλογική σύνταξη δεν είναι παρά ένα επίδομα πτωχοκομείου μετά από 40 χρόνια εργασίας. Η κυβέρνηση χαρίζει τα τεράστια χρέη που έχουν επιχειρηματίες και κράτος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συνεχίζει να παραδίδει τα αποθεματικά στο έλεος των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου. Προσθέτει 5χρόνια στις γυναίκες, επιβάλλοντας την εξίσωσή τους με τους άνδρες, αποδομεί το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, επιβάλλει την αναζήτηση εργασίας ακόμα και μετά τα 67 με τον ωμό εκβιασμό μιας καλύτερης σύνταξης από αυτής του πτωχοκομείου. Αυτά είναι τα λεγόμενα κίνητρα για παραμονή στην εργασία. Ταυτόχρονα οι παροχές υγείας και η νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη παραδίδονται στο έλεος του εμπορευματοποιημένου και ελεγχόμενου από τις επιχειρήσεις τομέα υγείας και φαρμάκου», συνεχίζει το ΚΚΕ.

«Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, 5 χρόνια νωρίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές παροχές σε ένα αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η τώρα η ποτέ. Επιμένουμε στην θέση που κατ’ επανάληψη έχουμε διατυπώσει, για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους τους Έλληνες. Όλα τα αποθεματικά των Ταμείων σε ένα Ταμείο και παράλληλη αξιοποίηση τους για την δημιουργία ενός Πιστωτικού Ιδρύματος, τα κέρδη του οποίου θα αποτελούν πόρο για το Ταμείο. Χαιρόμαστε για την υιοθέτηση της βασικής συντάξεως που αποτελεί προγραμματική θέση του ΛΑ.Ο.Σ από συστάσεως του, αρκεί βέβαια να είναι βιώσιμη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

«Οι κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό έχουν πολύ μεγάλες ασάφειες και ελλείψεις, όπως για παράδειγμα για την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης και πως αυτό θα επιτευχθεί. Περιέχουν ζητήματα τα οποία για μας είναι απαγορευτικά και δεν τα συζητάμε, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας. Υπάρχουν όμως και προβλέψεις όπως η κατάργηση των εθελουσίων εξόδων, για τις οποίες εμείς έχουμε τοποθετηθεί θετικά. Επισημαίνω πάντως ένα σοβαρό έλλειμμα, που είναι το θέμα της χρηματοδότησης και των πρόσθετων πόρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Όταν η κυβέρνηση αναλάβει την τελική νομοθετική πρωτοβουλία εμείς πλέον δεν θα συζητήσουμε, αλλά θα διαπραγματευτούμε και εφόσον χρειαστεί θα κάνουμε αγώνα για να πετύχουμε λύσεις, που θα είναι συμβατές με την ανάγκη ενός δίκαιου, βιώσιμου και ταυτόχρονα κοινωνικά αποτελεσματικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος», κατέληξε.

«Οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, το Ε.Β.Ε.Α., στη μελέτη που είχε δημοσιοποιήσει το Νοέμβριο του 2009, είχε επισημάνει ότι απαιτείται η άμεση λήψη τέτοιων μέτρων που θα έχουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα βασίζονται στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές διαστάσεις του προβλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος.

«Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ευελιξία του συστήματος σε ότι αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός προνοιακής και ανταποδοτικής σύνταξης είναι μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα στην πράξη. Χωρίς να μπει σε μια λογική εκπτώσεων και εξαιρέσεων, που ουσιαστικά θα ακύρωνε το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Είναι αναγκαίο, ωστόσο, η κυβέρνηση να παρουσιάσει, με συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, το αποτέλεσμα που επιδιώκεται με αυτές τις αλλαγές. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να γνωρίζουμε όλοι, με ποσοτικοποιημένα στοιχεία το όφελος που αναμένεται να προκύψει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα. Γιατί, μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μια ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση», συνέχισε ο κ. Μίχαλος.