Από τους δυναμικότερους εκπροσώπους της ολιγαρχίας που αναδύθηκε στην μετασοβιετική Ρωσία, ο μεγαλύτερος συλλέκτης θρησκευτικών εικόνων της χώρας και ιδρυτής του πρώτου ιδιωτικού μουσείου ρωσικής θρησκευτικής ζωγραφικής, με έδρα την Μόσχα, ήταν ο 56χρονος, Μιχαήλ Αμπράμοφ, ο ένας εκ των τριών επιβαινόντων στο ελικόπτερο που συνετρίβη την Τρίτη στον Πόρο, παρασέρνοντάς τους στον θάνατο.

Ads

Εκμεταλλευόμενος το φιλο-αγοραίο κλίμα της γκορμπατσοφικής «περεστρόϊκα», ο Αμπράμοφ στήνει το 1985 ένα δίκτυο «συνεταιριστικών» καταστημάτων που εμπορεύονταν δερμάτινα ρούχα και γούνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 περνά στον χώρο των κατασκευών και ξεκιωά να εργάζεται στην «Ίνγκοστραχ», η οποία έχτιζε κτίρια γραφείων, πολυκατοικιών, πολυτελών κατοικιών και εξοχικών «χωριών» για την ανερχόμενη και πάμπλουτη μοσχοβίτικη ελίτ.

Το 2000 αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας και μπαίνει και «επισήμως» στο ολιγάριθμο, πλην παντοδύναμο «κλαμπ» της νεορωσικής ολιγαρχίας.

Ads

Όπως πολλοί άλλοι αστοί, έτσι και ο Αμπράμοφ αρχίζει να επενδύει στην ιδιαίτερα δυναμική αγορά της τέχνης, συλλέγοντας αρχαίες θρησκευτικές εικόνες. Μάλιστα, μέρος της συλλογής του τις εκθέτει εδώ και πάνω από μία 10ετία στο ιδιωτικό του Μουσείο Ρωσικής Εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε ευρεία θετική δημοσιότητα στα ρωσικά συστημικά ΜΜΕ, ως ένας από τους μεγαλύτερους «πάτρωνες» και «ευεργέτες» της τέχνης, ενώ αναλόγως διαφημίζεται και το φιλανθρωπικό έργο του.