Τους φακέλους τους για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών κατέθεσαν στα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, οι σταθμοί ΣΚΑΙ, STAR, ALPHA, ANT1, Ε και η εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε., συμφερόντων Βρυώνη. Έξι δηλαδή υποψήφιοι για επτά τηλεοπτικές άδειες. Η έβδομη άδεια για την οποία δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος θα επαναπροκηρυχθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης και μέχρι την επόμενη προκήρυξη για τη χορήγηση των θεματικών αδειών. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ ανά άδεια παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αφού οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις άδειες δεν θα χρειαστεί να γίνει πλειστηριασμός και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν 35 εκατ. ευρώ με τη δυνατότητα να δώσουν το εν λόγω ποσό σε δέκα ετήσιες ισόποσες δόσεις των 3,5 εκατ. ευρώ. 

Στα γραφεία του ΕΣΡ, τα οποία από χθες φυλάσσονται από ισχυρή ομάδα αστυνομικών δυνάμεων, οι επτά ομάδες υποδοχής ήταν έτοιμες να παραλάβουν τους φακέλους των υποψηφίων ενδιαφερομένων για κάθε μια τηλεοπτική άδεια. Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ, τη Δευτέρα, παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που θα έχουν κατατεθεί οι φάκελοι, ενώ η διαδικασία προβλέπει πως οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο 10 ημερών για να υποβάλουν ενστάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Τυπικά αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή του. Πάντως η έβδομη άδεια, για την οποία δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, θα παραμείνει ανοιχτή προς παραχώρηση. Σημειώνεται ότι το Mega ήταν εκτός διεκδίκησης. Τους μετόχους του MEGA καταγγέλλει η Ένωση Συντακτών καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς όπως έγινε χθες γνωστό με επιστολή τους προς τις τράπεζες, δήλωναν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες. 

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση φακέλου από την εταιρεία Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ καθώς πρόκειται για μια καινούργια εταιρεία. Όμως ο ιδιοκτήτης της δεν είναι «νέος» στο χώρο των media. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τον Φίλιππο Βρυώνη, τον πρώην ιδιοκτήτη του «Ε». Η εταιρεία συστάθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2018 έχοντας αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 6.630.000 ευρώ. Στη συνέχεια ακολούθησε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  κατά 1.400.200 ευρώ, καλύπτοντας τα 8 εκατ. ευρώ που απαιτεί ο νόμος.

Ads

Στο πρώτο ΔΣ συμμετέχουν οι, Μάκης Γιομπαζολιάς, Σοφία Ζησιμοπούλου, Ευαγγέλος Γκιούγκης και Δημήτρης Ραπτής. Ως εκπρόσωπος, αλλά και πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας εμφανίστηκε ο Μάκης Γιομπαζολιάς, ο οποίος έκανε δήλωση έξω από τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μετά την κατάθεση του φάκελου. 

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μετά την κατάθεση των φακέλων των ενδιαφερόμενων στο ΕΣΡ. 

Αναλυτικά ο υπουργός δήλωσε: «Ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και φαίνεται ότι είναι θετικές. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις λοιπόν, η τηλεοπτική αγορά, το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα να ξεκινήσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για το μέλλον, τα οποία αφορούν και τις καινούργιες τεχνολογικές εξελίξεις. Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές όλα είναι εφικτά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΣΡ

«Έληξε στις 15.00 σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2018, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση 7 αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας. Στο ΕΣΡ κατετέθησαν 6 αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

  • Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη ραδιοτηλεοπτική και εμπορική εταιρεία παροχής πληροφοριών ενημέρωσης. (ΣΚΑΙ)
  • Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (Star Channel)
  • Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
  • Antennα TV Α.Ε. (Ant1)
  • Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (“E” TV)
  • Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε.

Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης»

Σχετικά με την έβδομη άδεια για την οποία δεν υπήρξε κάποιος ενδιαφερόμενος το ΕΣΡ αναφέρει:

«Ο ν. 4339/2015 όπως διαμορφώθηκε με το α. 28 του μ. 4496/2017, προβλέπει για την  εναπομένουσα άδεια:

Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο»