Η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση με ποσόστωση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνολικά 40.000 μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις κυρίως των χωρών της βόρειας Ευρώπης. Τα τραγικά νούμερα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μια διαφορετική διαχείριση, ενώ στον χάρτη με τις μεταναστευτικές ροές καταγράφονται οι σταθμοί των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Ιταλία να αποτελούν τις βασικές πύλες.

Ads

Την Παρασκευή, 19 Ιουνίου και ώρα 09:30, στο γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί διεθνής ημερίδα με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές». Κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ως ομιλήτρια θα συμμετάσχει και η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

 

Ads

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη και πολλοί από αυτούς χάνονται στα νερά της Μεσογείου σε μια προσπάθεια να τη διασχίσουν. Μεταξύ αυτών παιδιά κάθε ηλικίας, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Μείωση των κινήτρων της μετανάστευσης (Διώξεις των δουλέμπορων και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης όσων δεν δικαιούνται άσυλο)
  2. Ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης των μεταναστών και της αστυνόμευσης των συνόρων
  3. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στη χορήγηση ασύλου
  4. Μια νέα πολιτική στη διαχείριση των μεταναστών που λαμβάνουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα

Η πρόταση 10 σημείων όπως είχε παρουσιαστεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο:

  1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.
  2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι.
  3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων .
  4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.
  5. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.
  6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.
  8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
  9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.
  10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Ο πίνακας των ποσοστώσεων

Συνολικά η πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται σε μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών, 24.000 από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα. Ο πίνακας θέτει τα ποσοστά και τον αριθμό των μεταναστών ανά 20.000 μετανάστες.

image

Οι ποσοστώσεις

image

Ο χάρτης των μεταναστευτικών ροών

image

image

image

image