Κωνσταντίνος Φλώρος – Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωστής Χατζηδάκης – υπουργός Εργασίας, Χαράλαμπος Λαλούσης – μέχρι πρότινος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλέξανδρος Διακόπουλος – πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αριστείδης Αλεξόπουλος – επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και ο προκάτοχός του, Θεόδωρος Λάγιος.
Είναι οι έξι δημόσιοι λειτουργοί – με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προφανώς να ξεχωρίζει – των οποίων οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ επιβεβαιώνονται πλέον από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Είναι τα ονόματα που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ανακοινώνοντας την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Γιατί αυτοί; Τί έλεγε η κυβέρνηση όταν πρωτακούστηκαν τα ονόματά τους και τί μπορεί να έψαχναν να μάθουν οι ωτακουστές τους που δεν μπορούσε να μάθει το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της υπηρεσιακής οδού;
Το Κράτος παρακολουθούσε τον επικεφαλής του Στρατεύματος
Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ενεπλάκη για πρώτη φορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στις 4 Δεκεμβρίου, όταν η εφημερίδα Documento τον συμπεριέλαβε στη δεύτερη λίστα στόχων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Καλούμενος τότε από την εφημερίδα να σχολιάσει, ο κ. Φλώρος απάντησε: «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενημέρωση». Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μια περίοδο όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, αγοράς εξοπλιστισμών και ο οποίος προφανώς συνομιλεί με ομολόγους του από άλλες χώρες και στελέχη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθούσε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ή αν αποδειχθεί το αντίθετο να παραιτηθεί. «Είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός ο οποίος τιμά το εθνόσημο. Μόνο και μόνο να διακινούνται άρθρα με υπονοούμενα ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρακολουθούσε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δεν θέλω να το σχολιάσω», είχε απαντήσει διαμαρτυρόμενος ο πρωθυπουργός.
Στις 10 Δεκεμβρίου, στην εφημερίδα Παραπολιτικά γράφτηκε ότι ο κ. Φλώρος μεταφέρει στο περιβάλλον του πως «αν είχε οποιαδήποτε ένδειξη περί παρακολούθησής του, θα είχε ήδη παραιτηθεί από την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων». Λίγες ημέρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι η θητεία του κου. Φλώρου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανανεωθεί.
Ωστόσο ανήμερα τα Χριστούγεννα το Documento δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο στόχος με κωδικό 519c της ΕΥΠ και παρακολουθούνταν ως δυνητικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Επικαλούμενη πληροφορίες από την ΕΥΠ, «το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία».
Στα μέσα Ιανουαρίου η ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε ενημερωτικό δελτίο της ΕΥΠ, στο οποίο γινόταν λόγος για αγορά σπιτιού στην περιοχή του Παπάγου, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα μισά δόθηκαν «μαύρα», λέξη την οποία χρησιμοποιεί και ο συντάκτης του ενημερωτικού της ΕΥΠ.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπό παρακολούθηση
Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι απλά ένας υπουργός της κυβέρνησης. Κατέχει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε όλες τις κυβερνήσεις με κορμό τη Νέα Δημοκρατία από το 2007 και είναι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος από το 2016. Κι όμως, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Το όνομά του βρισκόταν στην πρώτη λίστα του Documento με τα 33 πρόσωπα που φέρεται να έχει επισημάνει ως στόχους το, κατά την εφημερίδα, ενιαίο σύστηµα υποκλοπών ΕΥΠ και Predator. Ήταν ο στόχος με την κωδική ονομασία 5046c ενώ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, παρακολουθούνταν από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα από τις 24 Δεκεμβρίου 2019 έως, τουλάχιστον, τις 17 Νοεμβρίου 2021. Δηλαδή σχεδόν επί δύο χρόνια, και ενώ βρισκόταν σε δύο διαφορετικά υπουργεία. Στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021, όταν και μεταφέρθηκε στο Εργασίας.
Στις σημειώσεις της ΕΥΠ με βάση τις καταγεγραμμένες επικοινωνίες του κου. Χατζηδάκη, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο Documento, δίνεται έμφαση στις επαφές του υπουργού με έναν καναλάρχη, υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας ενέργειας καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε γραπτή του δήλωση είχε πει ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρίσκεται ο πρωθυπουργός πίσω από την παρακολούθησή του, όμως ερωτώμενος λίγες ημέρες αργότερα από τον Γιώργο Αυτιά, η αμηχανία του ήταν έκδηλη.
«Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτο ο κ. Χατζηδάκης; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα; Σκεφτείτε το λίγο», ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Τώρα δηλώνει πως τίποτα δεν γινόταν εν γνώση του.
Ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς που φεύγει… παρακολουθούμενος
Κάτω από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά με επίσης διευρυμένες επαφές με ανώτατους αξιωματικούς του εξωτερικού, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χαράλαμπος Λαλούσης. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκτελούσα με πίστη και αφοσίωση τα καθήκοντα μου», δήλωσε λακωνικά στο OnAlert.gr ο κ. Λαλούσης, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του μετά τις πρόσφατες κρίσεις.
Το όνομά του είχε εμφανιστεί, μαζί με αυτό του κου. Φλώρου, στη δεύτερη λίστα του Documento, στις αρχές Δεκεμβρίου. Τίποτα έως τώρα δεν έχει γραφτεί σχετικά με τους πιθανούς λόγους που οδήγησαν την ΕΥΠ να τον παρακολουθεί.
Του έφτιαξαν θέση και μετά τον παρακολούθησαν
Επίσης ένστολος ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος, του οποίου το τηλέφωνο «επισυνδέθηκε» από την ΕΥΠ. Υπήρξε ο πρώτος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Πρωθυπουργό, θέση που είχε δημιουργήσει επί τούτου τον Αύγουστο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα, μετά από δηλώσεις του στο OPEN στις οποίες, αντίθετα με την κυβερνητική γραμμή, μιλούσε για έρευνες που είχε κάνει το τουρκικό «Ορούτς Ρέις» στο Αιγαίο.
Κληθείς από τους δημοσιογράφους του Documento να σχολιάσει την αναφορά του ονόματός του στη Βουλή, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι πρόκειται για ζήτημα προσωπικού ενδιαφέροντος και ότι δεν προτίθεται να δώσει καμία συνέχεια.
Καμία εμπιστοσύνη στους δύο αρμόδιους για τους εξοπλισμούς
Οι παρακολουθήσεις των κ.κ. Αλεξόπουλου και Λάγιου, νυν και πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δίνουν την εντύπωση πως οι αποφασίζοντες για την ΕΥΠ θα προχωρούσαν στην παρακολούθηση όποιου προσώπου βρισκόταν στην συγκεκριμένη θέση.
Ο κ. Λάγιος, απόστρατος αντιπτέραρχος, είχε αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019 κατόπιν πρότασης του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για θητεία πέντε ετών. Ωστόσο παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε σύμφωνα με ρεπορτάζ, τον Απρίλιο του 2021, δημιουργώντας ερωτήματα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >