Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι μόλις 35 χρόνων και διορίστηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όταν ο Π. Ψωμιάδης εξέπεσε του αξιώματος λόγω των δικαστικών του περιπετειών. Βρέθηκε με αρνητικό τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο όταν επιχείρησε εξίσωση ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόσκληση προς το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ads

 
Η επίμαχη δήλωσή του στο ΜΕΓΚΑ: «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης – μακριά από έμενα αυτό – θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».
 
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας προσπάθησε και απέφυγε ένα καταδικαστικό ψήφισμα για τη Χ.Α όπως είχε προτείνει η παράταξη του Μάρκου Μπόλαρη η εισήγηση της οποίας υιοθετήθηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος είχε απουσιάσει «εκτάκτως» από εκείνη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η παράταξή του κατάφερε να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη και να την μεταθέσει στο άγνωστο μέλλον.
 
Με την παρέλαση και την πρόσκληση στη Χ.Α το παράκανε και τότε η ΝΔ αναγκάστηκε να του ζητήσει να επανορθώσει, γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε εκραγεί εναντίον του νεαρού γαλάζιου περιφερειάρχη, γιου βουλευτή και υπουργού της ΝΔ. Ο ίδιος απαντούσε στις επικρίσεις για οικογενειοκρατία με το επιχείρημα ότι δεν πολιτεύτηκε το 2007 στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπως ο πατέρας του, αλλά στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δείχνει με περηφάνια το βιογραφικό του που περιλαμβάνει λαμπρές σπουδές στις ΗΠΑ και γνώση ξένων γλωσσών.
 
Στη Συγγρού δεν περίμεναν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα έβγαινε στο αντάρτικο και θα ανακοίνωσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρόλο που του προτάθηκε να διεκδικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού για την περιφέρεια επελέγη ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος εκφράζει εξίσου σκληρές δεξιές θέσεις. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ δεν θα αναμειχθεί στο ζήτημα, διότι δεν υιοθετεί τη λογική των χρισμάτων.
 
Η αμηχανία είναι μεγάλη στη Συγγρού και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη μετά την παρέμβαση του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος επεσήμανε: «Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν ένα χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι. Δυστυχώς τότε με αγνόησαν. Σήμερα ως Αρχηγός της Παράταξης Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της Παράταξης του 52,5% στις εκλογές του 2010, καλώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να επιδείξουν σύνεση, ψυχραιμία και ομοψυχία, να συνεχίσουν ενωμένοι το έργο που ξεκινήσαμε μαζί, απερίσπαστοι απ’ όσα ακούγονται και γράφονται ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάνω απ’ όλα η Πατρίδα μας, η κεντρική Μακεδονία, πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών. Όλα τα άλλα εξυπηρετούν σκοπιμότητες».
 
Τα αυτοδιοικητικά άγχη της ΝΔ δεν σταματούν στη Μακεδονία. Δεν έχει βρεθεί υποψήφιος ούτε για την περιφέρεια Αττικής ούτε για το Δήμο Αθηναίων, ενώ κορυφαία στελέχη εκφράζουν απροθυμία με δημόσιες δηλώσεις τους φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον Σκάι ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο να θέσει υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων». Δημοσίως έχει αρνηθεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Μάκης Βορίδης, στο παρασκήνιο ο Νίκος Δένδιας, ενώ προθυμία έχουν εκφράσει ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
 
Με αυτά τα δεδομένα ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να στηρίξει τον Γ. Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής και να προσανατολιστεί γενικά σε εμφανιζόμενες ως ανεξάρτητες υποψηφιότητες προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και στο επιτελείο του αναζητούν την έκπληξη που θα μπορούσε να ανατρέψει τις εντυπώσεις.