Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιώθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς το κυβερνών κόμμα είδε σε επτά περιφέρειες υποψηφίους που είχαν το χρίσμα ή την στήριξή του να εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με την διαδικασία πάντως να σημαδεύεται και από τα υψηλά ποσοστά αποχής από τις κάλπες.

Ads

Ειδικότερα, την εκλογή τους εξασφάλισαν ο Νίκος Χαρδαλιάς στην περιφέρεια Αττικής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην περιφέρεια Ηπείρου, ο Γιώργος Χατζημάρκος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ σαρωτική νίκη πέτυχε στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παράλληλα, σε «θρίλερ» εξελίσσεται η μάχη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν ο «γαλάζιος» Δημήτρης Πτωχός θα καταφέρει να «πιάσει» το πολυπόθητο 43% προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ή αν θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Πέτρο Τατούλη.

Τα «αγκάθια» των «γαλάζιων ανταρτών»

Την ίδια στιγμή, πάντως σε «αγκάθι» για τη ΝΔ εξελίσσονται οι «αντάρτες» υποψήφιοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους επίσημους «εκλεκτούς» της Πειραιώς.

Ads

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με την νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου με ποσοστό 28,09%.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο «γαλάζιος» νυν περιφερειάρχης, και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης βρέθηκε στην δεύτερη θέση πίσω από τον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή, Γιώργο Αμανατίδη.

«Γαλάζιος εμφύλιος» υπάρχει και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής που υποστηρίζεται από τη ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νυν περιφερειάρχη, Κωνσταντίνο Μουτζούρη, που προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό.

Στην πολύπαθη Θεσσαλία ο νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δημήτρη Κουρέτα, που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης στο 45,49% της ενσωμάτωσης προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Μέτιος θα αντιμετωπίσει τον ανεξάρτητο υποψήφιο -με «ρίζες» στη ΝΔ- Χριστόδουλο Τοψίδη.

Σε δεύτερο γύρο η «μάχη» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους, το ενδιαφέρον την ερχόμενη Κυριακή θα εστιαστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου οι εκλογές οδηγούνται σε δεύτερο γύρο.

Αντίθετα, εκλογή από τον πρώτο γύρο είχαμε σε Πειραιά (με άνετη επικράτηση του Γιάννη Μώραλη), Ηράκλειο Κρήτης (όπου εξελέγη ο Αλέξης Καλοκαιρινός) και την Λάρισα (όπου ο «γαλάζιος» Θανάσης Μαμάκος επικράτησε του νυν δημάρχου, Απόστολου Καλογιάννη).

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος κατέγραψε ποσοστό άνω του 40%, την επόμενη Κυριακή θα βρεθεί απέναντι στον -ανεξάρτητο υποψήφιο στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ- Χάρη Δούκα, που κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Ο ίδιος πάντως ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» σε δηλώσεις του «φωτογράφισε» την στήριξή του στον Χάρη Δούκα, με τον οποίο θα έχει συνάντηση, κάνοντας λόγο για «ενίσχυση των υποψηφίων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Στη Θεσσαλονίκη ο νυν δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έχει την στήριξη της ΝΔ, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον -στηριζόμενο από τον ΠΑΣΟΚ- Στέλιο Αγγελούδη. Εκτιμάται πάντως πως ο τελευταίος θα λάβει την στήριξη του -υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ-, Σπύρου Πέγκα, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς της επερχόμενης μάχης.

Τέλος, στην Πάτρα ο νυν δήμαρχος -με την στήριξη του ΚΚΕ-, Κώστας Πελετίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον «γαλάζιο» Κωνσταντίνο Σβόλη, με τον πρώτο πάντως να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την επανεκλογή του.

Η εκλογική βραδιά πάντως «σημαδεύτηκε» από τη χυδαία ομοφοβική επίθεση του επανεκλεγέντα δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά έντονα ζητώντας την αυτεπάγγελτη δίωξή του.