Οι κάλπες στα 22.722 εκλογικά τμήματα υποδέχονται την ψήφο των πολιτών για την ανάδειξη των νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ads

Στο 32,1% ανήλθε η συμμετοχή στην ψηφοφορία των αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι της 14:30 το μεσημέρι, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Συνολικά είχαν ψηφίσει 2.132.692 πολίτες, γεγονός που φανερώνει πως οδεύουμε προς πιθανό ρεκόρ αποχής.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, ενώ στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 15 του μηνός.

Ads

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», που βρίσκεται στον σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

Τις συνολικά 8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια διεκδικούν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή η αναλογία είναι μία θέση προς 7,5 υποψηφίους. Αντίστοιχα τον σταυρό προτίμησης για τις 611 θέσεις στα περιφερειακά συμβούλια ζητούν από τους ψηφοφόρους 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που σημαίνει ότι κάθε μία θέση τη διεκδικούν 12 υποψήφιοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (80.465) είναι για τις δημοτικές κοινότητες.

Οι σταυροί των υποψηφίων

Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον 43% + 1 ψήφο του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α’ γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Δωρεάν διέλευση στα διόδια μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Να σημειωθεί ότι η διέλευση από τους σταθμούς διοδίων, σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, δεν θα είναι δωρεάν, όπως συνέβη σε εθνικές εκλογές. Η διέλευση από τα διόδια θα είναι δωρεάν μόνο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και την απόφαση του διορισμού τους. Η δωρεάν διέλευση θα επιτρέπεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους, καθώς και του Δελτίου της Αστυνομικής τους Ταυτότητας. Οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με καταγραφή των διελεύσεων και σημείωση της απόφασης διορισμού, ενώ το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θεσμοθετείται και η αποζημίωση στους εκλογικούς αντιπροσώπους αλλά και στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Όσοι είναι μέλη εφορευτικής επιτροπής και οι εκλογικοί αντιπρόσωποι την πρώτη Κυριακή θα λάβουν ως αποζημίωση 40 ευρώ και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να γίνει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές η αποζημίωση υπολογίζεται στα 30 ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει και για όλους όσοι έχουν εκλεγεί ως αναπληρωματικάμέλη και θα αντικαταστήσουν κάποιο μέλος τακτικό το οποίο δεν θα παραστεί στη διαδικασία.