Εάν στην εκλογική βραδιά της επόμενης Κυριακής στο Μαξίμου θα κοιτούν τον χάρτη της Επικράτειας, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η προσοχή θα είναι στραμμένη σε μία περιφέρεια και σε δύο δήμους: στην περιφέρεια Αττικής και στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ads

Εκεί θα παιχτεί και θα κριθεί, ως προς τις πολιτικές εντυπώσεις τουλάχιστον, η μάχη του «δεύτερου πόλου» – η αναμέτρηση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά.

Πρόκειται για μια μάχη που έχει τελικό, και καθοριστικό, ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Ο πρώτος, άτυπος  γύρος της όμως θα παιχτεί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κι έχει ήδη αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά μετά την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν Στέφανος Κασσελάκης χρειάζεται ένα σήμα που να δείχνει ανανεωμένο ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του – ένα ρεύμα, που δεν αποτυπώθηκε στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης χρειάζεται ένα αποτέλεσμα που να θέτει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά επαναφοράς σε status κόμματος διακυβέρνησης και να δικαιώνει την επιλογή του για αυτόνομη κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς κεντρικές συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις, αμφότεροι αναζητούν ένα θετικό πολιτικό μήνυμα από τις κάλπες της Κυριακής, και πολιτικό μήνυμα μπορεί να έρθει μόνον από την περιφέρεια Αττικής και από τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Εκεί, το ιδανικό σενάριο και για τα δύο κόμματα θα ήταν να κάνουν το «τρία στα τρία», ήτοι να περάσει και στις τρεις αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο ο «δικός τους» υποψήφιος απέναντι στην ΝΔ. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δεν δίνουν μέχρι στιγμής ισχυρές πιθανότητες στο συγκεκριμένο σενάριο ούτε για την μία ούτε για την άλλη πλευρά, όπως δεν δείχνουν ως δεδομένη και την διεξαγωγή δεύτερου γύρου και στις τρεις αναμετρήσεις.

Ads

Περιφέρεια Αττικής

Στην περιφέρεια Αττικής, η τελευταία δημοσκόπηση της Alco δίνει στον Νίκο Χαρδαλιά ποσοστό 36% και 16% στον Γιώργο Ιωακειμίδη,που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Ο Γιάννης Σγουρός που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 12%, στην Χαριλάου Τρικούπη όμως αισιοδοξούν πως τελικά θα είναι εκείνος που θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αντιστοίχως, πάντως, και στην ΝΔ αισιοδοξούν ότι τελικά δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος και ο Νίκος Χαρδαλιάς θα πιάσει το 43% και θα καταφέρει να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Δήμος Αθήνας

Στον δήμο της Αθήνας η Prorata μέτρησε τον Κώστα Μπακογιάννη μια ανάσα πριν την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή, στο 42,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Κώστας Ζαχαριάδης ακολουθεί με 15%, ενώ ο Χάρης Δούκας που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 8,5%. Στην Χαριλάου Τρικούπη προτιμούν να εστιάζουν σε παράλληλα δημοσκοπικά στοιχεία που λένε ότι, εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, ο Χάρης Δούκας έχει ισχυρότερες πιθανότητες να κοντράρει τον Κώστα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, όμως, δέχονται και κριτική ότι δεν στήριξαν εξ αρχής σθεναρά την υποψηφιότητα Δούκα, που είχε και το μειονέκτημα της χαμηλής αναγνωρισιμότητας.

Η Θεσσαλονίκη

Πολύ πιο σύνθετη δείχνει η εικόνα στην Θεσσαλονίκη όπου ο εκλεκτός της ΝΔ, ο  νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, δυσκολεύεται αλλά το τοπικό ΠΑΣΟΚ είναι τριχοτομημένο και οι δημοσκοπήσεις στέλνουν αντιφατικά μηνύματα. Η GPO έδωσε στον Κωνσταντίνο Ζέρβα 29,4%, με τον Σπύρο Πέγκα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8% και τον Στέλιο Αγγελούδη να έπεται με 13,8%. Η Opinion Poll δίνει 26,4% στον νυν δήμαρχο, με δεύτερο όμως τον Στέλιο Αγγελούδη στο 16% και τρίτο τον Σπύρο Πέγκα, στο 12%. Από την Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύεται ατύπως ότι θα στηριχτεί ο Στέλιος Αγγελούδης εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, σε τοπικό επίπεδο όμως το ΠΑΣΟΚ έχει σπάσει στα τρία: ένα τμήμα συντάσσεται με τον Ζέρβα, άλλα στελέχη στηρίζουν τον Πέγκα, ενώ ο γραμματέας της νομαρχιακής της Α’ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε δημόσια στήριξη στον Στέλιο Αγγελούδη προκαλώντας την αντίδραση του κεντρικού εκλογικού επιτελείου της Αθήνας.

Κατά τα λοιπά, το μόνο που ενώνει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σ’΄αυτές τις εκλογές είναι οι 3 περιφέρειες όπου στηρίζουν κοινό υποψήφιο. Πρόκειται για την Θεσσαλία με τον Δημήτρη Κουρέτα, τη Δυτική Μακεδονία με την Γεωργία Ζεμπιλιάδου και το βόρειο Αιγαίο με την Βάσω Χοχλάκα. Και στις τρεις αυτές περιφέρειες ανακοίνωσε πρώτο στήριξη το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε.