Για την ΝΔ το «13 στα 13» στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής είναι στόχος κομβικής σημασίας για δύο λόγους: Σημειολογικά, το να ξαναβαφτεί ο χάρτης γαλάζιος, με νίκη των υποψηφίων που στηρίζει η ΝΔ και στις 13 περιφέρειες, θα αποτελέσει επαναβεβαίωση της πολιτικής της κυριαρχίας τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας και την ριζική ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Πολιτικά, μια νέα καθολική εκλογική νίκη θα λειτουργήσει – ή τουλάχιστον έτσι θα αναδειχθεί από το Μαξίμου – ως δικαίωση της κυβέρνησης και των χειρισμών της στο καλοκαίρι των μεγάλων φυσικών καταστροφών και ως απάντηση της λαϊκής βάσης στην κριτική για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Οι λόγοι αυτοί είναι που οδηγούν από σήμερα στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει σήμερα στην Κόρινθο για να στηρίξει και εκείνος, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τετάρτη θα βρεθεί στην Δυτική Μακεδονία για την στήριξη του Γιώργου Κασαπίδη, ενώ η προεκλογική εβδομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κλείσει στην Θεσσαλονίκη στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, .

Η Πελοπόννησος, με τα πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια, είναι μία από τις περιφέρειες που έχει ρίξει όλο του το βάρος ο μηχανισμός της ΝΔ υπέρ του Δημήτρη Πτωχού καθώς ο βασικός του αντίπαλος Πέτρος Τατούλης έχει ισχυρά ερείσματα και η αναμέτρηση δείχνει αμφίρροπη – εξ ου και η σημερινή παρουσία Μητσοτάκη στην Κόρινθο. Στην ΝΔ εντοπίζουν μηνύματα αισιοδοξίας τις τελευταίες ημέρες, στέκονται στην τελευταία δημοσκόπηση που έδινε προβάδισμα 3,7% στον Πτωχό έναντι του Τατούλη και θεωρούν ότι η περιφέρεια θα κερδηθεί, έστω και δύσκολα στον δεύτερο γύρο.

Ads

Οι «κλειδωμένες» περιφέρειες

Από τον πρώτο γύρο θεωρούνται σχεδόν «κλειδωμένες» πέντε περιφέρειες – η Κεντρική Μακεδονία όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας παίζει ουσιαστικά χωρίς ισχυρό αντίπαλο, το Νότιο Αιγαίο όπου αναμένεται άνετη νίκη του Γιώργου Χατζημάρκου, η Στερεά Ελλάδα όπου ο Φάνης Σπανός έχει ως βασικό αντίπαλο τον Απόστολο Γκλέτσο, η Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη και η Ηπειρος με τον Αλέξανδρο Καρχιμάνη. Στις κερδισμένες περιφέρειες για την ΝΔ προσμετράται και η Κρήτη, παρ΄ότι εκεί ο νυν και ξανά υποψήφιος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με διακομματική στήριξη.

Στην Αττική δίνεται ο έτερος μεγάλος αγώνας του γαλάζιου μηχανισμού προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή δεν μπορεί να αποκλειστεί η έκπληξη. Εάν πάντως η εκλογή πάει σε δεύτερο γύρο, στην ΝΔ θα προτιμούσαν ως αντίπαλο του Νίκου Χαρδαλιά τον Γιάννη Σγουρό και όχι τον Γιώργο Ιωακειμίδη, ο οποίος φαίνεται να ανεβαίνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι δύσκολες περιφέρειες

Από τις υπόλοιπες περιφέρειες οι δύο πιο δύσκολες για την ΝΔ είναι το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνιο Νησιά.

Στο Βόρειο Αιγαίο η ΝΔ στηρίζει τον Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος όμως φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα απέναντι στον γαλάζιο «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη.

Ενας ακόμη «αντάρτης», ο Γιάννης Τρεπεκλής, έχει περιπλέξει την κατάσταση και στο Ιόνιο όπου κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν την επίσημη υποψήφια της ΝΔ και νυν περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα να βρίσκεται ακόμη και στην τρίτη θέση.

Οι μεγάλοι δήμοι

Στους μεγάλους δήμους αυξημένο βαθμό δυσκολίας φαίνεται να αποκτά η αναμέτρηση στην Θεσσαλονίκη όπου ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας βλέπει να ανεβαίνει δημοσκοπικά ο Στέλιος Αγγελούδης.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στην Θεσσαλονίκη στο τέλος της εβδομάδας, καθώς η νίκη Τζιτζικώστα στην περιφέρεια θεωρείται δεδομένη.

Στην Αθήνα η μάχη δίνεται για να κερδίσει επίσης από την πρώτη Κυριακή ο Κώστας Μπακογιάννης, χωρίς ωστόσο η προοπτική αυτή να δέιχνει «κλειδωμένη» δημοσκοπικά μέχρι στιγμής.