Το νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Με το νομοσχέδιο τροποποιείται κατ’ αρχάς το άρθρο 103 του Υπαλληλικού Κώδικα, έτσι ώστε οι υπάλληλοι να τίθενται πλέον σε αυτοδίκαιη αργία, εφόσον στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία, ύστερα από πρωτοβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης.
Ads
Eπιπλέον, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, όταν παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας ή της πορνογραφίας ανηλίκων.
Στα πειθαρχικά συμβουλια δεν θα μετέχουν πλέον οι συνδικαλιστές και διαχωρίζονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια, έχοντας την ευχαίρια να επιβάλλουν την ποινή της οριστικής παύσης για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα και όχι μόνο για ορισμένα μόνον αδικήματα, όπως είναι η παράβαση καθήκοντος, όπως ίσχυε έως τώρα.
Σε παύση, μάλιστα, τίθενται οι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις» και όχι «βάσιμες ενδείξεις», οι οποίες μπορεί να μην υπάρχουν από την αρχή των δίωξης, αλλά να προκύψουν μετά τη διεξαγωγή της πειθαρχικής διαδικασίας. Σε δυνητική αργία τίθενται και οι υπάλληλοι, εφόσον εκδοθεί σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης και απολύθηκαν με εγγύηση ή περιοριστικούς όρους.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στους υπαλλήλους που τελούν σε αργία ή αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους καταβάλλεται το 1/3 των αποδοχών τους, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι καταβάλλεται το 1/2 των αποδοχών τους. Κατ’ εξαίρεση, όταν πρόκειται για το πειθαρχικό παράπτωμα της δωροδοκίας ή της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία προβλέπεται να καταβάλλεται το ένα τέταρτο των αποδοχών.
Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί και «η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπαλλήλου ή εξ αφορμής αυτών».
Νέες πειθαρχικές ποινές είναι η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα έως πέντε έτη, καθώς και η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου. Ως προς το όριο της πειθαρχικής ποινής του προστίμου αυξάνεται από τρεις σε δώδεκα μήνες, η δε πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης μπορεί να φθάσει πλέον τους δώδεκα μήνες αντί των έξι μηνών. Η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού μπορεί να φθάσει τους δύο βαθμούς.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται ακόμη ότι το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, όταν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις πειθαρχικού χαρακτήρα, μπορεί να επιβάλει και διοικητική κύρωση από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Επιπλέον η παραγραφή αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια και αρχίζει από την ημέρα διάπραξης του παραπτώματος. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής εξουσίας στον Υπουργό Εσωτερικών, πρώτον, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >