Την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ πριν από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν στην Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της διαδικασίας συγκρότησης ενιαίου κόμματος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο ιδρυτικό συνέδριο του Ιουλίου.

Ads

 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή το ζήτημα της διάλυσης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στο σημαντικότερο εσωκομματικό ζήτημα και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δ. Βίτσας, δήλωσε την Παρασκευή πως «πριν από το ιδρυτικό συνέδριο θα συνέλθει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ που θα αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μας».
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής «η αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει και μέσο πίεσης προς τα υπόλοιπα σχήματα του συνασπισμού για να ακολουθήσουν την ίδια πορεία».
 
Ο Δ. Βίτσας ανέφερε πως «στον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις, όχι όμως κάθετες δομήσεις που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα», ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο διαμερισμού της οικονομικής επιχορήγησης, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίος φορέας και «όλοι οι οικονομικοί πόροι του ανήκουν και τους διαθέτει για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ ».
 
Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τον χρόνο διάλυσης των συνιστωσών, ο κ. Βίτσας τάχθηκε εναντίον του να υπάρξει ποσόστωση για τις συνιστώσες στα όργανα που θα εκλεγούν από το συνέδριο, σημειώνεται στην Καθημερινή. «Θα αποφασίσει το συνέδριο. Η γνώμη μου είναι όχι», τόνισε.
 
Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως στόχος της Κουμουνδούρου είναι οι συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεσμευτικές για όλους και όχι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, με επιλεκτική εφαρμογή.