Η Μαρία Καραμεσίνη είναι η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ, καθώς ο διορισμός της εγκρίθηκε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλή. Θετικά γνωμοδότησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, ενώ ΝΔ και ΚΚΕ επέλεξαν το «παρών» και το ΠΑΣΟΚ το λευκό.

Ads

Η Μαρία Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευσε σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής.

Στην τοποθέτησή της ανέφερε πως υπάρχει άμεση ανάγκη για  ανάληψη σειράς προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην απασχόληση με προτεραιότητα τους μακροχρόνια ανέργους (είναι το 75% του συνόλου των ανέργων) και εκείνους που είναι πάνω από δυο χρόνια άνεργοι (50%).

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ η κ. Καραμεσίνη είπε πως θα αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες καθώς ο οργανισμός “δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει την ανάπτυξη”. “Χρειάζεται αναβάθμιση και ενδεχομένως αναδιάταξη του προσωπικού”, είπε μεταξύ άλλων απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ads

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είπε πως θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες και τόνισε πως για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στην ΚΕΔΕ και προέκυψαν συγκεκριμένες βελτιώσεις, σε κομβικά σημεία του προγράμματος.

Για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την επένδυση ταμειακών διαθέσιμων σε ρέπος η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε πως είναι καλύτερο να τοκίζονται τα χρήματα με 2% σε repos διάρκειας 5 και 17 ημερών από το  0,5% με το οποίο τοκίζονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Διευκρίνισε ωστόσο πως η πρόταση δεν αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, ούτε και το σύνολο των αποθεματικών του, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που υποχρεωτικά διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.