Αποκλίσεις σε ζητήματα σχετικά με τον ΦΠΑ στον τουρισμό, τον ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνεςκαθώς και στο ζήτημα του ΕΚΑΣ, στην αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, αλλά και στο χρόνο έναρξης μείωσης των πρόωρων συντάξεων παρουσιάζει η ελληνική πρόταση σε σχέση με αυτή που έφεραν στο τραπέζι του Eurogroup οι θεσμοί.

Ads

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ να ανέλθουν στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι 0,74% που ήταν η αρχική της πρόταση. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ.

Για τον ΦΠΑ:

-Στο 6% υπάγονται φάρμακα, βιβλία, θέατρα
-Στο 13% υπάγονται τρόφιμα, ενέργεια, νερό και ξενοδοχεία
-Στο 23% τα υπόλοιπα είδη
– Διατηρείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ στα νησιά

Ads

Για το ασφαλιστικό:

– Εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016,
– Εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) αλλά μετά την 31 Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015 όπως ζητούν οι θεσμοί.
– Σταδιακή αντικατάστασή του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018
– Αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5% των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη)

Για τα εργασιακά:

Στα εργασιακά η ελληνική πλευρά επιμένει στη διαδικασία διαβούλευσης παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του επιπέδου του κατώτατου μισθού (άρθρο. 103 του Νόμου 4172/2013) για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται πως οι θεσμοί ζητούν να μην γίνει καμία μεταβολή στις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Για τις αμυντικές δαπάνες:

– Μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και όχι  κατά 400 εκατ. ευρώ που ζητούν οι θεσμοί.

Για τις αποκρατικοποιήσεις:

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες  για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015. Δεσμεύεται δε να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ , ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού.

Η ελληνική πρόταση στα αγγλικά όπως την δημοσίευσε το in.gr: