Ένα νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο με χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να συσταθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα περιλάβει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, η λειτουργία του νέου κρατικού επενδυτικού φορέα θα είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων ταμείων που υπάρχουν σε χώρες όπως η Αυστραλία κι η Νορβηγία.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας (υδρογονάνθρακες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας κλπ.).

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (1/2) και χρέος (1/2). Σε αυτό το σημείο έγκειται και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο νέο επενδυτικό φορέα και το ΤΑΙΠΕΔ, αφού τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ πήγαιναν εξ’ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το Ταμείο θα πηγαίνει μόνο το ένα τέταρτο.

Ads

Σύμφωνα, πάντα, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο. Ο έλεγχος του Ταμείου θα ασκείται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει καθαρά εποπτικό ρόλο.