«Κάρτα» στην ΕΡΤ βγάζουν τα  ελληνικά Hoaxes σχετικά με την προβολή ψευδοϊστορικής εκπομπής με θέμα «Οι εξωγήινοι της αρχαιότητας». Όπως αναφέρουν τα ελληνικά Hoaxes, η εκπομπή βασίζεται σε ισχυρισμούς που έχουν διαψευστεί εδώ και δεκαετίες.

Ads

Σημειώνεται ότι η εκπομπή προβλήθηκε σε 20 επεισόδια το διάστημα 5-1-2021-6-9-2022, ενώ η διαθεσιμότητα της εκπομπής παρατάθηκε για μερικές εβδομάδες παραπάνω, καθώς δόθηκε και άμεση πρόσβαση σε αυτήν, μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX.

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά Hοaxes, οι ισχυρισμοί που υιοθετούνται στην εκπομπή, «αναπτύχθηκαν με μεθοδολογία που λειτουργεί αντίθετα με τα επιστημονικά κριτήρια, μέσω βεβιασμένης δικαιολόγησης μιας προαποφασισμένης υπόθεσης, χωρίς επιδίωξη κατανόησης του πολιτισμού για τον οποίο γίνεται λόγος».

Σημειώνεται πως σε βάθος δεκαετιών, ψευδοϊστορικές παραγωγές όπως το «Ancient Aliens», έχουν διαστρεβλώσει εκτεταμένα τις αντιλήψεις του ευρύ κοινού. Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση στις ΗΠΑ το 2018, το 41% του κοινού πίστευε ότι εξωγήινοι είχαν επισκεφτεί τη Γη στην αρχαιότητα, και το 57% πίστευε σε προχωρημένους αρχαίους πολιτισμούς, όπως της μυθικής Ατλαντίδας.

Ads

Σύμφωνα με ειδικούς, τέτοιες ψευδοϊστορικές απόψεις δεν έχουν μόνο αθώες πλευρές, αλλά συχνά συνδέονται και με ρατσιστικές αντιλήψεις, καθώς αμφισβητούν αβάσιμα την ικανότητα μη ευρωπαϊκών πολιτισμών να αναπτύξουν εκλεπτυσμένο πολιτισμό και επιστήμες μόνοι τους.

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά Hoaxes, η ΕΡΤ προωθεί την επίμαχη εκπομπή ως «ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ», παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της για υψηλά στάνταρ εγκυρότητας και υπευθυνότητας στην ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ότι «σύμφωνα με έγγραφο προϋπολογισμού που αναρτήθηκε το 2020 στην Διαύγεια, η αγορά του επίμαχου προγράμματος από την ΕΡΤ, συμπεριλήφθηκε σε μια συμφωνία προβολής 21 ακόμη τίτλων προς συνολικό αντίτιμο 85 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ΦΠΑ και κόστη μετάφρασης ή υποτιτλισμού».

Την ίδια στιγμή «η ΕΡΤ δηλώνει πως σχεδόν το 95% του προϋπολογισμού της καλύπτεται από τους φορολογούμενους και επικαλείται την ιδιαίτερη εγκυρότητά της στην ψηφιακή εποχή των αυξημένων fake news και της παραπλανητικής πληροφόρησης».