Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός και η υπουργός Περιβάλλοντος έδιναν το παρόν στην συμβολική κατεδάφιση παράνομου οικοδομήματος που παρεμπόδιζε την πρόσβαση στις παραλίες, με την πολιτική ηγεσία να υπογραμμίζει ότι οι παραλίες της Αττικής ανοίγουν πλέον για τους πολίτες. Την ίδια ώρα όμως, το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου φράζουν αυθαίρετα κτίσματα, μπάζα και άλλα απορρίμματα που έχουν σωριαστεί, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών.

Ads

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η κατεδάφιση τους έχει δρομολογηθεί… εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί εστιατόριο στη νέα παραλία, για το οποίο ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση για σφράγισμα της επιχείρησης, αυτό συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ελεάνα Ιωαννίδου, η οποία εκπροσωπεί τους κατοίκους της παραλίας, το ζήτημα δημιουργήθηκε το 1978 όταν στην παραλία (η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία και παραχωρήθηκε στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης) χτίστηκε αυθαίρετα ένα ταβερνάκι. Η κ. Ιωαννίδου εξηγεί στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Η Πολεοδομία το 1991 γνωμοδότησε ότι το αυθαίρετο χτίστηκε πριν από το 1955, εντάσσοντάς το στην κατηγορία των κτισμάτων που εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής. Πριν από δύο χρόνια η Πολεοδομία παραχώρησε άδεια για οικοδομικές επεμβάσεις ‘για λόγους υγιεινής και ασφάλειας’ και έτσι το ταβερνάκι μέσα σε δέκα ημέρες μετατράπηκε σε μπαρ-εστιατόριο πενταπλάσιου εμβαδού, το οποίο πήρε άδεια λειτουργίας από τον δήμο».

Οι κάτοικοι προσέφυγαν ακολούθως στη Δικαιοσύνη και το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφάσισε τη σφράγιση του καταστήματος, κάτι το οποίο όμως ακόμα δεν έχει γίνει. Οι δημοτικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι επιχείρησαν επανειλημμένως να σφραγίσουν το κατάστημα χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που διαψεύδουν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου-μπαρ οι οποίοι επικαλούνται την προ διετίας άδεια.

Οι αυθαιρεσίες και οι καταπατήσεις του αιγιαλού σημειώνονται σε μήκος τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων ακτογραμμής, από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής έως το Κυβερνείο στο Καραμπουρνάκι και τη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς. Όπου δεν αποκλείεται η πρόσβαση των πολιτών λόγω των αυθαίρετων κτισμάτων, αποτρέπεται από τα σωριασμένα μπάζα και τα σκουπίδια που στοιβάζονται πάνω στο κύμα.

Ads

Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, η κατάσταση είναι δύσκολο να βρει μια λύση αφού κάποια κτίσματα παραθαλάσσιων ψαροταβέρνων κρίθηκαν διατηρητέα. Όπως εξηγεί στην ίδια εφημερίδα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν κάνει αναφορές προς την Κτηματική Εταιρεία για επτά καταστήματα στο παραθαλάσσιο μέτωπο, ζητώντας τη διοικητική αποβολή και την κατεδάφισή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Διευθύνσεων Πολεοδομίας, σε παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής μόλις 120 αυθαίρετα κτίσματα στη ζώνη αιγιαλού περιμένουν τις μπουλντόζες. Για τόσα κτίσματα έγιναν καταγγελίες και εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης, αλλά ο πραγματικός αριθμός των αυθαιρέτων παραμένει πολλαπλάσιος και άγνωστος. Στον Νομό Θεσσαλονίκης την τελευταία τριετία κατεδαφίστηκαν στη ζώνη αιγιαλού 50 κτίσματα και αυτό γιατί τελεσιδίκησαν οι δικαστικές αποφάσεις, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 χρόνια σύμφωνα με τους δημάρχους δήμαρχοι.

Πηγή: Τα Νέα