Μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ έρχονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αλλάζει από το 2022 η πληρωμή, ενώ αλλαγές αναμένονται και στις τιμές ζώνης.

Ads

Μία από τις βασικότερες αλλαγές είναι ότι η πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το Μάρτιο. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε 9 ή σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ταυτόχρονα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες και θα επηρεάσουν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ. Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη ληφθεί και βρίσκονται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές, ενώ στο σύστημα θα ενταχθούν και 3.500 νέες περιοχές. Αυτές οι αλλαγές θα φέρουν και νέα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ με αυξήσεις και μειώσεις τιμών.

Ads

Εκεί που θα παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα Νότια Προάστια και σε περιοχές περιφερειακά της Αττικής που υπήρξε εσχάτως μεγάλη ζήτηση ανεβάζοντας τις τιμές.

Περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα, Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, θα επηρεαστούν σημαντικά, όπως και τα νότια προάστια: Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό, Π. Φάληρο.

Μειώσεις αναμένονται σε προάστια που είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητες αυξήσεις στο παρελθόν όπως το Μαρούσι, το Ψυχικό, τη Φιλοθέη και τμήματα της Πεντέλης.

To αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού θα καλύπτει πλέον το 98% του πληθυσμού καλύπτοντας 13.808 ζώνες από 10.165 που ήταν μέχρι τώρα. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν  165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης εντάσσονται  στις αντικειμενικές  3.478  περιοχές  οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού. Από τις εντάξεις περιοχών στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν αυξήσεις 40% στις τιμές 133 περιοχών αλλά και σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες ζώνες.

Οι νέες αντικειμενικές  θα επηρεάσουν σειρά φόρων και τελών που υπολογίζονται σε αυτή τη βάση από μεταβιβάσεις και γονικές παροχές έως κληρονομιές και δημοτικά

Τι δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες αντικειμενικές αξίες καλύπτοντας το 98% του πληθυσμού.

Όπως διευκρίνισε οι αλλαγές αυτές δεν σημαίνει αυτόματα όμως και αυξήσεις στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ο στόχος είναι να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξει και περαιτέρω μείωση του κατά 8%, ενώ δεν αλλάζει το συνολικό ποσό το οποίο εισπράττεται μέσω του ΕΝΦΙΑ. Το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινά πολύ νωρίτερα, από το Μάρτιο και θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 10, έως το τέλος του έτους.