Αυτεπάγγελτη δίωξη για τον χθεσινό εμπρησμό στα παράπλευρα διόδια Μαλακάσας άσκησε ο εισαγγελέας. Την ίδια στιγμή επιχειρείται ταυτοποίηση προσώπων μέσω των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας. Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος – προσκείμενος στην ΝΔ, και άλλα οκτώ άτομα συνελήφθησαν για την υπόθεση.  Οι περισσότεροι εκ των προσαχθέντων είναι μέλη της Δημοτικής Αρχής Ωρωπού – αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ. – και μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Β.Α.Αττικής στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα επεισόδια. Την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φοβάται νέες «Κερατέες», μετά τις τεράστιες αυξήσεις των διοδίων.

Ads

O δήμαρχος Ωρωπού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ασφάλεια όπου βρίσκεται, ότι οι κάτοικοι του δήμου αντιδρούν στην «κατάφωρη αδικία και τον οικονομικό μαρασμό» που επιφέρει η επιβολή της νέας αύξησης των διοδίων σε οκτώ, μάλιστα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος,προσήχθη στην Ασφάλεια Αμαρουσίου μαζί με τέσσερις αντιδημάρχους, προκειμένου, από τις ανακρίσεις, να εξακριβωθεί εάν παραβρίσκονταν και τι συνέβη. όταν καταστράφηκε από φωτιά κουβούκλιο των διοδίων της Μαλακάσας το βράδυ της Κυριακής. Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει αντίδραση του κόσμου σε όλους τους τόνους από τις πρώτες αυξήσεις. Προϋπήρχε αδικία, διότι πληρώνουμε σε μικρές μετακινήσεις τεράστια ποσά, που ο κόσμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Έχουμε οκτώ διόδια σε έναν δήμο περιαστικό, μέσα στον ίδιο νομό, της Αττικής, ενώ πουθενά αλλού δεν έχουν διόδια».

ΚΕΔΕ: Άμεση απελευθέρωση δημάρχου και αντιδημάρχων

Ads

Την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Ωρωπού και των αντιδημάρχων, που συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται ότι αφορμή υπήρξαν τα χθεσινά επεισόδια και οι φθορές που σημειώθηκαν στη διάρκεια ειρηνικής και συμβολικής διαμαρτυρίας της δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής, στον κόμβο της Μαλακάσας, κατά των νέων αυξήσεων στα διόδια.

Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής Ωρωπού κατά της αύξησης στο τέλος διοδίων και κατά της δημιουργίας νέων σταθμών στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού. Υπογραμμίζει επίσης ότι στον δήμο Ωρωπού σημειώνεται το παράδοξο να λειτουργούν ένας μετωπικός και έξι παράπλευροι σταθμοί διοδίων.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ  καταδικάζει ακραίες πρακτικές «που μπορεί να αμαυρώσουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων μιας περιοχής» και «καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις και τα αιτήματα της δημοτικής Αρχής και των κατοίκων Ωρωπού και να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του αρμόδιου υπουργού στη Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 το βράδυ της Κυριακής περίπου 500 κάτοικοι του Ωρωπού και άλλων περιοχών, καθώς και και μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», οι οποίοι αντιτίθενται στην αύξηση της τιμής των διοδίων, αλλά και στη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού, έκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και στη συνέχεια έφθασαν με αυτοκινητοπομπή στα διόδια Αφιδνών, όπου σήκωσαν τις μπάρες επιτρέποντας στα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν ένα κουβούκλιο των διοδίων, ενώ έβαλαν φωτιά και σε λάστιχα σε παράπλευρο δρόμο της εθνικής οδού.