Οι πληροφορίες για το άνοιγμα των συνόρων διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ακτιβιστικές πλατφόρμες τον τελευταίο μήνα και καλούσαν για την μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα σύνορα. Αυτά τα ψεύτικα μηνύματα έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα ότι θα άνοιγαν τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία και θα μπορούσαν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια νέα μικρή «Ειδομένη» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Ads

Τα πρώτα μηνύματα, καλούσαν σε μία κίνηση αιτούντων άσυλο, προκειμένου να διεκδικήσουν την έξοδό τους από την Ελλάδα με κατεύθυνσή άλλες χώρες της Ευρώπης. Το μήνυμα είχε τίτλο «Καραβάνι της Ελπίδας».

«Μετά τον Μάρτιο του 2016, ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ζουν στις χειρότερες ανθρώπινες συνθήκες με ελάχιστες εκπαιδευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις. Οι διεθνείς θεσμοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφέρει το απάνθρωπο καθεστώς των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα, εμείς οι ίδιοι οι μετανάστες στις χειρότερες και πιο απάνθρωπες συνθήκες; Να περιμένουμε όπως τα τελευταία τρία χρόνια; Πόσο είναι δυνατόν να ενσωματωθούμε σε μια χώρα που έχει και η ίδια οικονομική κρίση και ανεργία; Πόσο μπορείτε να παραμένετε στην τρέχουσα κατάσταση; Η ομάδα δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να συντονίσει ένα ανθρωπιστικό αίτημα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο είναι να αγκαλιάσει ανοιχτά τους μετανάστες σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο και να βρούμε καταφύγιο σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους», ανέφερε το πρώτο μήνυμα που φέρεται να εστάλη στις 5 Μαρτίου.

«Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και το συντονισμό των αιτούντων άσυλο μακριά από θρησκευτικές, γλωσσικές, εθνικές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές προς την κατεύθυνση ενός ανθρώπινου αιτήματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τον Απρίλιο, θα αγκαλιάσουν τους μετανάστες προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μετακίνησή μας είναι μια εντελώς νόμιμη δράση, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε βία και παράνομη συμπεριφορά. Δεν προσκαλούμε κανέναν, αλλά καλωσορίζουμε όσους έρχονται μαζί μας. Το κίνημά μας είναι απόλυτα αυθόρμητο και δεν συνδέεται με κυβερνητικούς θεσμούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Αγαπητοί φίλοι, ενημερώστε τους άλλους φίλους. Με την ελπίδα ανοίγματος των συνόρων», σημειωνόταν επίσης.

Ads

«Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε. Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το «σημείο» της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω», αναφερόταν σε μήνυμα που κυκλοφόρησε εκ νέου την 1η Απριλίου.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονταν επί ποδός εδώ κι έναν μήνα για τα καλέσματα που είχαν φτάσει στα αυτιά τους. Μιλώντας μάλιστα στον ΑΝΤ1, η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ»δεν απέκλεισε να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης.