Στη δημοσιότητα διέρρευσαν οι εισηγήσεις των ειδικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση για τον περιορισμό και τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας. Η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων αναμένεται από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στις 17.30.

Ads

Αν και η ισχύ τους εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων οι ειδικοί προτείνουν να κλείνουν τα καταστήματα διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Σχετικά με τα καταστήματα εστίασης, η εισήγηση προβλέπει είτε τη μείωση της χωρητικότητας στο 70% είτε τη λειτουργία των καταστημάτων με πληρότητα 100% αλλά μόνο σε τραπέζια χωρητικότητας έξι ατόμων και τις ανάλογες αποστάσεις βέβαια μεταξύ των τραπεζιών.

Οι εισηγήσεις των ειδικών: 

  • Για τα κέντρα διασκέδασης εισηγούνται κλείσιμο στις 00.00 και μείωση των καθήμενων ανά τραπέζι τo ανώτερο στα έξι άτομα χωρίς τη δυνατότητα ορθίων. Όσον αφορά τη μουσική δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση.
  • Για τα γήπεδα, η πληρότητα θα περιοριστεί στο 10% με πλαφόν θεατών τους 1.000 ή 2.000.
  • Για τα καταστήματα εστίασης, μείωση χωρητικότητας στο 70% ή τραπέζια χωρητικότητας έως έξι ατόμων και με αποστάσεις
  • Διπλές μάσκες ή υψηλής προστασίας σε εργαζόμενος σε εστίαση και νοσοκομεία.
  • Επισκεπτήριο στα νοσοκομεία κατ’ ελάχιστο.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό όπου είναι εφικτό. Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει στο 50% από το 20% που είναι μεσοσταθμικά σήμερα,

Για τα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι ο Θανάσης Πλεύρης, τόνισε νωρίτερα στον ΑΝΤ1, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία. Ωστόσο, στην σημερινή διάσκεψη των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε ως πρόταση και το ενδεχόμενο να ακυρωθούν όλες οι σχολικές εκδρομές. Αναλυτικότερη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας στα σχολεία θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα.