Φειδώ στις δαπάνες ζητά από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μέσω εγκυκλίου που απέστειλε σήμερα Τρίτη, ώστε να μπορέσει να γίνει η κατάρτιση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης 2016.

Ads

Ο κ. Μάρδας στην εγκύκλιο που εξέδωσε αναφέρει πως η κατάρτιση των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους στόχους και τα συνολικά όρια δαπανών, όπως είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018.

«Στο σύνολο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις αποδοχές και στις μεταβιβάσεις (επιχορηγήσεις – αποδόσεις) που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού έτους 2015 (σενάριο βάσης), το οποίο θα προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές της περιόδου (2015-2019) σύμφωνα με τα δεδομένα (προσδιορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων) που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς», ξεκαθαρίζει ο κ. Μάρδας.

Ακόμη, διευκρινίζεται πως στο σενάριο βάσης δεν έχει συμπεριληφθεί η μείωση των δαπανών των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Οι φορείς διατηρούν την ευελιξία επιλογής των κατηγοριών πιστώσεών τους, που θα μειωθούν για ενίσχυσή του, εφόσον επιτυγχάνεται ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα»,αναφέρεται σχετικά.

Ads

Βάσει της εγκυκλίου τα ανώτατα όρια των συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται από 58,89 δισ. ευρώ το 2015 στα 55,60 δισ. ευρώ το 2016. Ειδικά για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται για το 2016 ανώτατο όριο δαπανών 6,7 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ εφέτος.