Το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει εσωστρέφεια και εσωτερική γκρίνια έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για αδράνεια και αναβλητικότητα. Κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου που ενθάρρυνε τον Βούλγαρο ομόλογό του να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στο μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα ενώ έστειλε αυστηρά μηνύματα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στο μπλόκο των αγροτών στον Προμαχώνα, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πράξη «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα». Ανέφερε ότι ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει, να αρθεί ο αποκλεισμός των δρόμων κι «αντί του πρωθυπουργού, ήρθε ο… Βούλγαρος πρωθυπουργός», σημείωσε. «Το είδαμε και αυτό» είπε.

Σαφείς αιχμές εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη που επιδίωξε ολική επαναφορά μετά την ήττα της, εξαπέλυσε από το βήμα της Κ.Ε. «Δεν εκλέχτηκα για τηρώ εύθραυστες ισορροπίες» είπε, «δεν χρωστάω σε κανέναν». «Την εσωστρέφεια που πολλές φορές έπνιξε τη Ν.Δ στο παρελθόν δεν πρόκειται να την ανεχτώ. Η νέα Ν.Δ θα γίνει ο πόλος μια νέας κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι ένας εύθραυστος συνασπισμός προσωπικών στρατηγικών και ομάδων». «Άλλωστε ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να αντιπολιτεύεται την…αντιπολίτευση αλλά την κυβέρνηση! Εσωστρέφεια δεν θα υπάρξει είναι χρέος μου!», υπογράμμισε.

Για τις εξεταστικές που αρχίζουν τη Δευτέρα έκανε μια μικρή αναφορά μόνο, λέγοντας ότι η Ν.Δ δεν τις φοβάται και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “της ρίχνει σαν φωτοβολίδες κρότου – λάμψη για να αποπροσανατολίσει από το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας”.

Ads

Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του για το σχέδιο “Καλλικράτης” και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μυστική γεωμετρία» στις συνενώσεις των Δήμων από τους 1034 που είναι σήμερα σε 370. «Σίγουρα δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. Για το Γερμανικό μοντέλο, που αφορά τον εκλογικό νόμο, άφησε και νέες αιχμές για την Ντόρα Μπακογιάννη που το στηρίζει. «Το μόνο που θα βοηθούσε θα ήταν έναν αρχηγό διψασμένο για απόλυτο και τυφλό εσωκομματικό έλεγχο», τόνισε. «Και εμένα τουλάχιστον δεν μου πάνε και ούτε τα χρειάζομαι».

Για το μεταναστευτικό ο κ.Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί τουλάχιστον από το μερικό δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες και ξεκαθάρισε ότι αν η Ν.Δ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο.

Ακόμα, τόνισε ότι η Ν.Δ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, πρόταση που έχουν κάνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ και άλλοι επιχειρηματικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Εκφράζω με κάθε σαφήνεια την αντίθεσή μου σε διάφορες προτάσεις εξωθεσμικών λύσεων που απαξιώνουν τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι «ζούμε το χειρότερο, ίσως χειμώνα της τελευταίας 35ετίας», εξηγώντας ότι γι’ αυτό φταίει η διεθνής κρίση, το κόμμα του, αλλά κατά κύριο λόγο η νέα κυβέρνηση. «Ασφαλώς υπήρξαν αδυναμίες και σφάλματα και της δικής μας διακυβέρνησης. Αλλά όχι μόνον αυτά. Φταίει κυρίως, η απίστευτη αδράνεια και αναβλητικότητα που επικράτησε και επικρατεί και σήμερα ακόμα, με τις ατέλειωτες “διαβουλεύσεις” της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε γίνει ήδη γνωστό ότι το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 12%, το spread των ελληνικών ομολόγων δεν ξεπερνούσε το 135. Και σήμερα πέρασε το 300. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το spread της Ιρλανδίας, που έχει έλλειμμα παρόμοιο με το δικό μας, είναι περίπου το μισό από το δικό μας. Είναι βαριές λοιπόν οι κυβερνητικές ευθύνες», τόνισε.

«Πρέπει να τολμήσουμε την νέα Μεταπολίτευση. Καλύτερα να γίνει ως μια νέα Επανάσταση απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, και ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας. Παρά να μας προκύψει ως παραμερισμός της Πολιτικής, από κάποιους τεχνοκράτες, που θα αναλάβουν να “σώσουν” τους αριθμούς, καταδικάζοντας τους ανθρώπους και μαραζώνοντας τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μπακογιάνννη: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μισόλογα και προσωπικές στρατηγικές

Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές. «Είμαστε εδώ για να εκφράζουμε τις απόψεις μας, για ένα κόμμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει όλο το στελεχιακό του δυναμικό, να αξιοποιήσει άξιους ανθρώπους, με θέσεις σύγχρονες και καθαρές, με όραμα για το κόμμα και το μέλλον του. Όχι συμβιβασμένους αυλοκόλακες, όχι ακραίους λαϊκιστές, όχι αμετανόητους εραστές της παραπολιτικής και της ίντριγκας», είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Για να έχουμε φτάσει ως παράταξη εδώ που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε προφανώς αφήσει σοβαρούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το πρόσφατο παρελθόν μας. Δεν τολμήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε, φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και τέλος πληρώσαμε αυτή την τακτική με τη μεγαλύτερη εκλογική συντριβή που γνώρισε ποτέ η παράταξη», πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα του «Καλλικράτη», η πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως είναι αναγκαίο «σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας, να τίθεται επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, που συγκροτεί την αιρετή περιφέρεια ως β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και προχωρεί στη δημιουργία ισχυρών δήμων μέσα από τις συνενώσεις. Άλλωστε έτσι συνεχίζεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε από τη δική μας κυβέρνηση», είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε: «Αν παρασυρθούμε σε γενικευμένη απόρριψη θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ιδίως κομματικές, μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στάση κριτική λοιπόν, όχι απαξιωτική. Δεν προσφέρουμε ούτε στην παράταξη, ούτε στον τόπο καλές υπηρεσίες, αν επιλέξουμε τη δεύτερη».

Για το θέμα των μεταναστών, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει σήμερα να δηλώσει ότι αποδεσμεύει τη συζήτηση του μεταναστευτικού από τις επόμενες Δημοτικές εκλογές. «Αλλιώς, όπως είπε συζήτηση ουσίας και μακράς πνοής δεν μπορεί να γίνει».

Παράλληλα, για τον εκλογικό νόμο τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ανάλογου με το γερμανικό μοντέλο, χωρίς φυσικά αντιγραφές και απλοποιήσεις. Η κα Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια καρικατούρα ως πρόγραμμα και ζήτησε από τη ΝΔ «να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος. Μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περιορίζεται σε αυτονόητα μερεμέτια όπως είναι το σπάσιμο των μεγάλων Περιφερειών, αλλά πρέπει να συνιστά τομή στα πολιτικά μας πράγματα».

Για τα θέματα διαφάνειας η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα πρέπει να κερδίσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην ελληνική κοινωνία. «Αν υπάρξουν μεθοδεύσεις συκοφαντίας και λάσπης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, αλλά οφείλουμε με τη στάση μας και με την παρέμβασή μας να κάνουμε πράξη αυτό που ευαγγελιζόμαστε: μηδενική ανοχή και όλα στο φως».

Αβραμόπουλος: Ανάγκη για διεύρυνση της παράταξης

Στην ανάγκη διεύρυνσης της παράταξης στον χώρο του κοινωνικού και πολιτικού κέντρου αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η διεύρυνση είναι προϋπόθεση για την αναγέννηση της ελπίδας και την επιστροφή της ΝΔ στην διακυβέρνηση», τόνισε. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για επανίδρυση της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, για ριζικό εκσυγχρονισμό και πλήρη ανανέωση του κόμματος.

«Πρέπει να αντιπαρατάξουμε το δικό μας σύστημα αξιών αγκαλιάζοντας τα νέα ρεύματα της κοινωνίας που απορρίπτουν την παραδοσιακή πολιτική, που συναινούν στην ανάγκη βαθιών τομών στην λειτουργία του κράτους, που επιβραβεύουν τις αρετές της επιχειρηματικότητας και της εξυγίανσης, που συσπειρώνονται στα εθνικά θέματα αντιμετωπίζοντας τα εθνικά δίκαια πατριωτικά και όχι φοβικά και υστερικά» ανέφερε. Απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι «είμαστε εδώ για να δώσουμε ρόλο και λόγο στην κοινωνική μας βάση και να ανοίξουμε τον δρόμο σε αποφασιστικές τομές που θα δώσουν στο κόμμα νέες σύγχρονες δομές, ισχυρά θεσμικά όργανα, σύγχρονη πολιτική ταυτότητα».

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση μετατρέπει τις αδυναμίες της σε αδυναμίες της χώρας, σε μία συγκυρία που δεν υπάρχει περιθώριο απώλειας ευκαιριών» και πρόσθεσε ότι το «το πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ υπό την πίεση της ΕΕ είναι πρόγραμμα ατολμίας και αυτοσχεδιασμού που ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό».

Τακτικό συνέδριο και συνδιασκέψεις

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι το τακτικό συνέδριο θέσεων του κόμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως 27 Ιουνίου 2010 , ενώ στις 21 Φεβρουαρίου με μεγάλη εκδήλωση στον Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος.

Θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συνδιασκέψεις, 20 έως 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη για τις πολιτικές θέσεις της Ν.Δ, στις 27 Απριλίου στην Πελοπόννησο για τα οργανωτικά θέματα (αλλαγές καταστατικού) και στις 22 Μαϊού στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο της νέας ιδεολογικής πλατφόρμας της Ν.Δ.

Ψωμιάδης: «Ένας είναι ο αρχηγός και εμείς είμαστε οι στρατιώτες»

Στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά στάθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη να στηρίξουν το νέο πρόεδρο για να μην χωριστεί η παράταξη. «Ένας είναι ο αρχηγός και εμείς είμαστε οι στρατιώτες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψωμιάδης συμφώνησε, όπως είπε, σε όλα με τον κ. Σαμαρά και επεσήμανε πως «μετά τις εκλογές της 29ης περάσαμε σε μια κρίσιμη διαδικασία. Ανθρώπινο και φυσιολογικό. Αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ότι μας πίκρανε. Και μας πίκραναν πολλά. Και να πω μπράβο στον πρόεδρο γιατί είπε μια λέξη ..σφουγγάρι. Δεν είναι δυνατό να γυρνάμε πίσω. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Ακόμα, ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να τρέξει πιο γρήγορα. «Πρόεδρε να τρέξουμε πιο γρήγορα με συντονισμό και αξιοπιστία» ανέφερε και είπε «ναι» στον Καλλικράτη αλλά όχι με κομματικές μεθοδεύσεις, ενώ για το μεταναστευτικό είπε πως είναι θέμα της εθνικής μας ταυτότητας.

Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε να μην γίνεται αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. «Να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε. Στη ΝΔ ορισμένοι στα 5,5 χρόνια φορούσαν τη μάσκα του καρδινάλιου. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αλαζονικές συμπεριφορές και άθλιες παρεούλες. Και εμείς ως κυβέρνηση είχαμε ευθύνες. Η Μπακογιάννη μίλησε για αυλοκόλακες. Εγώ τα έλεγα χρόνια. Αυλοκόλακες υπήρχαν τα 5,5 χρόνια. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αναστολές».

Σπηλιωτόπουλος: «Όλοι για έναν και ένας για όλους»

Την ανάγκη να υπάρξει ένα ανοιχτό κόμμα που θα διατηρεί τις πόρτες του ορθάνοιχτες στην κοινωνία επεσήμανε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ χαρακτήρισε το ανοιχτό κόμμα ως προϋπόθεση για την αναγέννηση της παράταξης. «Είναι ευθύνη μας πότε θα μιλάμε και πότε θα σιωπούμε. Γιατί έτσι βοηθούμε το κόμμα», επεσήμανε. Αναφερόμενος στις εσωκομματικές κόντρες είπε: «Δεν πυροβολούμε τον συνάδελφό μας. Ο Σαμαράς έχει πει πως δίνει ρόλους στους άξιους. Και εδώ ισχύει η αρχή της αλληλεγγύης. Όλοι για έναν και ένας για όλους».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση παραπαίει καθώς δεν βρίσκει διέξοδο από την κρίση. «Βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εγκαταλειφθεί. Ακούμε ακόμα και απειλές υπουργών για παραιτήσεις» και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση. Να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε ζήτημα αλλά να λέμε όχι στο λαϊκισμό».

Επίθεση σε Σαμαρά-Μπακογιάννη εξαπέλυσε ο Γ. Πεταλωτής

Κατά μέτωπον επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή όσα είπαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γ. Πεταλωτής διερωτήθηκε αν η «Νέα Μεταπολίτευση» που επικαλούνται, κινείται στα πρότυπα της «Νέας Διακυβέρνησης».

«Επιλεκτική μνήμη, συλλογική αμνησία ή σκόπιμη υποκρισία; Ας επιλέξουν οι ίδιοι.

Έτσι κι’ αλλιώς, κανείς υπεύθυνος πολίτης ή πολιτικός δεν μπορεί να εξηγήσει,

– πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να αγνοεί, δήθεν, ότι το spread τον Μάρτιο του 2009 είχε ξεπεράσει το 300,

– πως από το ελατε στην Ελβετία του Νότου, φτάσαμε στο δεν θα αφήσουμε η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι,

– πως την ίδια ώρα που ο κ. Σαμαράς θέλει ανοιχτούς δρόμους, ο κ. Χατζηγάκης θέλει μπλόκα.

Η δε κα Μπακογιάννη, καλά θα κάνει να είναι προσεκτική πριν μιλήσει πάλι για τον Πρωθυπουργό. Η θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών έληξε πριν από λίγο καιρό, αλλά όχι και τα αποτελέσματα της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή», είπε συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής.

Διαβάστε επίσης:

Τη «μία γραμμή» αναζητά η Ρηγίλλης