Η εθελοντική αιμοδοσία παρουσίασε αύξηση κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με κρίση, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Κωνσταντίνος Σταμούλης.

Ads

«Μελέτες λένε ότι στον υπόλοιπο κόσμο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, η εθελοντική αιμοδοσία μειώνεται, αφενός μεν γιατί μία χώρα σε κρίση δεν έχει τις δομές να προσφέρει τη δυνατότητα για να διευκολυνθούν οι αιμοδότες, αφετέρου υπάρχει και η άποψη ότι η εθελοντική αιμοδοσία βασίζεται στον αλτρουισμό κι όταν ο αιμοδότης αυτό που εισπράττει από την Πολιτεία είναι αγανάκτηση, βγάζει θυμό και σταματάει να δίνει αίμα».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν ίσχυσε αυτό το μοντέλο κι έγινε ακριβώς το αντίθετο, τονίζει ο κ. Σταμούλης επισημαίνοντας ότι από το 2009 και μετά αυξήθηκαν σταδιακά οι εθελοντές αιμοδότες, από 45% που ήταν τότε στο 52% σήμερα. «Έχει ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και καταρρίπτεται και ο μύθος ότι ο Έλληνας είναι αδιάφορος. Τρανό παράδειγμα η ανταπόκριση που υπήρξε κατά την τραγωδία στο Μάτι. Στον Έλληνα την περίοδο της κρίσης λειτουργεί πολύ το συναίσθημα. Αυτό που φαίνεται όμως ότι λείπει από τον κόσμο είναι η εμπιστοσύνη στο σύστημα αιμοδοσίας κι αυτήν προσπαθούμε να κερδίσουμε».