Τα περιστατικά που μαρτυρούν εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, αυξάνονται διαρκώς όμως, ταυτόχρονα, οι υγειονομικές αρχές μειώνουν τα διαγωνιστικά τεστ και οδηγούν το σύστημα υγείας στα όριά του.

Ads

Όπως αναφέρουν στο tvxs.gr νοσοκομειακοί γιατροί, ήδη στα νοσοκομεία και ειδικά στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη εξάπλωση, τα περιστατικά πνευμονίας που φτάνουν στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους ιδιώτες γιατρούς σε όλη τη χώρα, που αναφέρουν ότι αυξάνονται διαρκώς οι επισκέψεις ασθενών με τα συμπτώματα της νόσου, στους οποίους συστήνεται απομόνωση και περιορισμός.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι τα διαγωνιστικά τεστ μειώνονται ανεξήγητα. Όπως αναφέρει αξιόπιστη υγειονομική πηγή στο tvxs.gr, η εντολή που έχει δοθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους γιατρούς είναι να γίνονται τεστ μόνο σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας και όχι στα υπόλοιπα περιστατικά. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία αρχίζουν να συνωστίζονται ασθενείς με συμπτώματα κοροναϊού, που βρίσκονται σε θαλάμους απομόνωσης αλλά δεν μπορούν να μάθουν αν είναι θετικοί ή όχι.

Λίγα τεστ και με μεγάλες καθυστερήσεις

Εξάλλου, ακόμη και στις περιπτώσεις που λαμβάνονται δείγματα, τα αποτελέσματα πλέον αργούν χαρακτηριστικά και φτάνουν  τις τρεις μέρες από τη λήψη. Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται τόσο λόγω της αύξησης των περιστατικών όσο και λόγω σοβαρών ελλείψεων που παρουσιάζονται σε μέσα ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, που μπορεί να έχουν δραματικά αποτελέσματα.

Ads

Ιατρικοί κύκλοι εκτιμούν ότι καθώς οδεύουμε προς τη μεγάλη έξαρση του ιού στη χώρα, οι αντοχές του συστήματος υγείας εξαντλούνται και προτείνουν την ένταξη των ιδιωτών γιατρών στην καταπολέμηση αναλαμβάνοντας τις κατ’ οίκον επισκέψεις που είναι αναγκαίες  και δεν πρόκειται να καλυφθούν από τις έκτακτες προσλήψεις των τελευταίων ημερών.