Με δυο διαδοχικά non paper που επιχειρούν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τον κατώτατο μισθό προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση να κατευνάσουν τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, που σημαίνει ότι το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται λιγότερο από 60 λεπτά.

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε το ύψος της αύξησης «συμβολικό» αλλά «ρεαλιστικό», η αντιπολίτευση στο σύνολό της «εμπαιγμό και προσβολή των εργαζομένων», με την αξιωματική αντιπολίτευση επιπλέον να υπενθυμίζει την κριτική που ασκούσε η ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ως κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, ζητώντας αυτή μεγαλύτερη. «Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών την ώρα που ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας» χαρακτήρισε την αύξηση η ΓΣΕΕ ενώ στα social media οι χρήστες προτείνουν τρόπους για να ξοδευτεί, εμφανώς ειρωνευόμενοι.

Οι «αναγκαστικές» διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η απόφαση ελήφθη ύστερα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά., με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων αλλά και τη διεθνή συγκυρία».

Ads

Επίσης, όπως αναφέρει το non paper, η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την εξέλιξη της οικονομίας κατά τη διετία 2019 – 2020 (δεδομένου ότι η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε στις αρχές του 2019) και τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών και ινστιτούτων για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεν υιοθετήθηκε γιατί μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες που βρίσκονται στο όριο σε κλείσιμο, άρα σε αύξηση των ανέργων, ή να προκαλέσει αύξηση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας.

Σχετικά με το ερώτημα, γιατί άλλες χώρες αύξησαν τον κατώτατο μισθό εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο απαντά πως μόνο σε 9 χώρες – μέλη της ΕΕ η αύξηση υπερέβη το 2%, αν λάβουμε υπόψιν τον πληθωρισμό και τη συναλλαγματική ισοτιμία (για τις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης).

Όπως εξηγεί το υπουργείο, στην Ελλάδα ο νομοθετημένος από 1/2/2019 κατώτατος μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταβάλλονται 14 μισθοί, αυτό αντιστοιχεί σε 758 ευρώ/μήνα. Με την εγκύκλιο 7613/395-18-02-2019 του υπουργείου Εργασίας ορίστηκε ότι τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η προ του 2012. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος.
 
Αντίστοιχα από 1-1-2022 ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα (ή 773,5 ευρώ με αναγωγή των 14 μισθών) ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι μία «συμβολική» απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ η  κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία «προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σημείωσε σε μήνυμά του ότι «ο κ. Μητσοτάκης αφού νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία και οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ρεύμα, σήμερα ανακοίνωσε μια συμβολική -όπως είπε- αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα είναι προσβολή και κοροϊδία για τους εργαζομένους».

Συνεχίζοντας, ο Ν. Ηλιόπουλος υποστηρίζει ότι «ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 και σήμερα να συζητάμε την αύξηση του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Μητσοτάκης όμως τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys που προσλαμβάνει και στα οποία μπορεί να δίνει μισθό ακόμα και 300.000 το χρόνο» αναφέρει και καταλήγει: «Κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία, αυτή είναι η πολιτική του».

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο κάνει λόγο για εμπαιγμό των εργαζομένων «την ώρα μάλιστα που η “ακρίβεια” στην αγορά δεν είναι καθόλου «συμβολική» και πλήττει και πάλι το εισόδημα των νοικοκυριών».

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ. Συνεχίζει να προωθεί το βαθιά συντηρητικό εργασιακό της «όραμα» για τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία, με τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και συμβάσεις» τονίζει το κόμμα και συμπληρώνει «υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ πρότεινε (μετά την 2ετή καθήλωση του κατώτατου μισθού) την άμεση αύξηση του στα 751 ευρώ. Πρόταση που απαράδεκτα αγνόησε ο κ. Μητσοτάκης. Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να διεκδικεί τον δικό του «δρόμο». Αλλαγή του νόμου και καθορισμό του κατώτατου μισθού από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές του».

Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί «πάγωμα» -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού κι αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο “φτηνούς” και “ευέλικτους”» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αλλά από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και με στημένους “κοινωνικούς διαλόγους”» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και τονίζει καταλήγοντας:

«Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτερο μισθό στο ύψος από το οποίο τον “κούρεψαν”, στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας».

«Φιλοδωρήματα», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση, του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού», αναφέρει η Ελληνική Λύση και τονίζει: «Την ώρα που το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να καταρρέει, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βρίσκονται στο ναδίρ, η κυβέρνηση νομίζει ότι με “φιλοδωρήματα” θα εξαπατήσει τους Έλληνες. Μία κυβέρνηση που λειτουργεί με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές, επιχειρώντας να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων με “ψίχουλα”, είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση».

Αιχμηρή και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 σημειώνει: Εμπαιγμό και κοροϊδία συνιστά η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δηλαδή 13 ευρώ προ φόρων το μήνα και περίπου μισό ευρώ τη μέρα, τη στιγμή που οι τιμές ευρύτερα έχουν πάρει την ανιούσα με μία παντελώς απούσα πολιτεία και επιτροπή ανταγωνισμού. Και τη στιγμή που τα νέα χρέη που έχουν συσσωρεύσει στις πλάτες τους οι πολίτες, ξεπερνούν τα 40 δις μες την πανδημία.

Ευτυχώς τουλάχιστον που ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορείς να χαρακτηρίσεις τη συγκεκριμένη αύξηση ακόμα και «συμβολική», ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων. Βεβαίως είναι δεδομένο, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όταν είναι στοχοπροσηλωμένος στην κάλυψη των προνομίων της ολιγαρχίας.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι όμως που έχουν ανάγκη από έναν αξιοπρεπή μισθό, από συλλογικές συμβάσεις και πραγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, γνωρίζουν ότι ο δρόμος της διεκδίκησής τους δεν θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της Μητσοτάκης Α.Ε. που απλώς τροχοδρομεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μέσα από τα σωματεία, τα κινήματα και την ίδια την κοινωνία.