Πολλοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι ακόμη και την επαύριο της ανακοίνωσης της αύξησης του κατώτατου μισθού σημείωναν ότι «το βασικό στοίχημα είναι η εφαρμογή». Κι είναι αλήθεια ότι από αρκετές μεριές εκφράστηκαν αμφιβολίες κατά πόσο πολλοί εργοδότες θα σπεύσουν να αναπροσαρμόσουν τους μισθούς προς τα πάνω, όπως υπαγορεύει πλέον ο νόμος.

Ads

Οι αυξήσεις σε αριθμούς

Υπενθυμίζεται ότι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

  • Ο κατώτατος μισθός αξυάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).
  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).
  • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).
  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.
  • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.
  • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.
  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Ads

Ειδικότερα, ανά κατηγορία εργαζομένων και χρόνια προϋποηρεσίας έως 14.2.2012:

  • Χωρίς προϋπηρεσία για άγαμους: 586,08 έως σήμερα – 650 από 1η Φεβρουαρίου
  • Χωρίς προϋπηρεσία για έγγαμους: 644,69 έως σήμερα – 715 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με μια τριετία για άγαμους: 644,69 έως σήμερα – 715 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με μια τριετία για έγγαμους: 703,3 έως σήμερα – 780 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με δύο τριετίες για άγαμους: 703,3 έως σήμερα – 780 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με δύο τριετίες για έγγαμους: 761,91 έως σήμερα – 845 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με τρεις τριετίες για άγαμους: 761,9 έως σήμερα – 845 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με τρεις τριετίες για έγγαμους: 820,51 έως σήμερα – 910 από 1η Φεβρουαρίου

Τα επιδόματα που συμπαρασύρονται

Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:

  1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  2. επίσχεσης εργασίας,
  3. Μακροχρόνια ανέργων,
  4. ειδικό εποχικό,
  5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
  6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
  7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
  8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,
  9. διαθεσιμότητας,
  10. παροχή προστασίας της μητρότητας,
  11. μαθητείας,
  12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
  13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
  14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
  15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
  16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
  17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
  18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
  19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
  20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
  21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
  22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
  23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
  24. προγράμματα απασχόλησης.

Νεφελούδης: Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σε όσους εργοδότες δεν ευθυγραμμιστούν

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ανδρέας Νεφελούδης, εκφράζει μιλώντας στο tvxs την αισιοδοξία του πως τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου θα είναι λίγα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει όλους όσους επιχειρήσουν να τα δημιουργήσουν.

Προαναγγέλλει δε βαρύτατα πρόστιμα ακόμη κι 11.000 ευρώ ανά περίπτωση. «Κάποιοι εργοδότες μπορεί να μην θέλουν να τηρήσουν το νόμο αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το καταφέρουν. Επειδή έχει χαρακτηριστικά αναγκαστικού δικαίου η υπουργική απόφαση, η μη εφαρμογή του έχει εκτός των άλλων και σοβαρές ποινικές κυρώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας διευκρινίζει: «Στο πληροφοριακό σύστημα είναι καταγεγραμμένες όλες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν βάσει του κατώτατου μισθού, με συνέπεια να καταγράφονται αυτόματα όλες επιβεβλημένες οι μεταβολές, με συνέπεια να μην μπορεί  κάποιος εργοδότης να επιχειρήσει να ξεφύγει από την εφαρμογή του νόμου».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση να αλλάξουν εν μία νυκτί οι όροι εργασίας του εργαζόμενου, προκειμένου να μετατραπεί από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ο γενικός γραμματέας σημειώνει: «Υπάρχει σαφής νομολογία που απαγορεύει τέτοιου είδους μεταβολή ως βλαπτική. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι ο θιγόμενος εργαζόμενος να προχωρήσει σε -ακόμη και σε ανώνυμη- καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας».

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα «επικίνδυνα παραθυράκια», όπως σημειώνει ο Ανδρέας Νεφελούδης: «Προσωπικά φοβάμαι μήπως κάποιοι εργοδότες δίνουν τον αυξημένο μισθό, για να απαιτήσουν στη συνέχεια την επιστροφή του επιπλέον ποσού, όπως γίνεται σε αρκετές φορές με τα δώρα Χριστουγέννων». Επισημαίνει πάντως ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Προσθέτει δε πως η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως πρωτοπόροι στις απόπειρες παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας είναι επιχειρήσεις κατά βάση τακτοποιημένες οικονομικά: «Είναι κάτι κυριλέ μαγαζιά, που προωθούν το μοντέλο της αναξιοπρεπούς εργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Πλέον όμως η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια αποτελεί αποτελεί τροχιοδεικτικό. Ξέρουμε για παράδειγμα πως στις περισσότερες περιπτώσεις φοβούνται τη δημοσιότητα και το ξεμπρόστιασμα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να γίνονται σχετικές καταγγελίες». 

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Νεφελούδης, εκτιμά πως στη συνολική εικόνα τα τυχόν προβλήματα θα είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας. «Άλλωστε οι κοινωνικοί εταίροι, όπως η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, ήταν εξαρχής υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις νεοφιλελεύθερης κοπής αντιρρήσεις εκ μέρους του ΣΕΒ, υπάρχει μια λεπτομέρεια που τις καταρρίπτει πολύ εύκολα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως οι μεγάλες επιχειρήσεις -τις οποίες εκπροσωπεί- λειτουργούν έχοντας ως βάση τον βασικό μισθό των 751 ευρώ. Οπότε είναι η ζωή που δείχνει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα» σημειώνει με νόημα.