Δραματική επιβάρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες προκαλούν οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του δανείου τους προς τις τράπεζες να εκτοξεύονται.

Ads

Ενδεικτικά είναι όσα κατήγγειλε μιλώντας στο Mega δανειολήπτης, ο οποίος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 265.00 ευρώ το 2014 και είχε ξεκινήσει με δόση 1.088 ευρώ σταθερή για τρία χρόνια, πριν το επιτόκιο μετατραπεί σε κυμαινόμενο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά την αύξηση των επιτοκίων του Δεκεμβρίου έχει υποστεί επιβάρυνση που ξεπερνάει αρκετά το 30%, χωρίς ακόμη να έχει τροποποιηθεί η μηνιαία δόση από την τελευταία αύξηση επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα, μετά την προηγούμενη αύξηση επιτοκίων του Δεκεμβρίου, η δόση που καλείται να καταβάλλει είναι σχεδόν 1.500 ευρώ. Μάλιστα, μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων η μηνιαία επιβάρυνση μπορεί να πλησιάσει και το 50%.

«Η αρχική δόση ήταν ήδη μεγάλη, παρά ταύτα κατάφερνα να ανταπεξέλθω, τώρα είναι αδύνατον» είπε ο δανειολήπτης.

Ads

Οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τα όσα είπε, αντί να προτείνουν λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, επί της ουσίας επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του.

«Επικοινώνησα μαζί τους και τηλεφωνικά μου πρότειναν να μου αυξήσουν τη δόση για 7 χρόνια με επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια αρχικά στα 1.200 και μετά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση», όπως περιέγραψε.

Όπως σημείωσε ο ίδιος αλλά και εξειδικευμένη δικηγόρος που βρισκόταν στο πάνελ κάτι τέτοιο θα σήμαινε στην πραγματικότητα πως παίρνει νέο δάνειο.

«Έχω πληρώσει 100.000 ευρώ μέχρι στιγμής και θα ήταν σα να μην έχω πληρώσει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δανειολήπτης.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, ο ίδιος επιχείρησε να πληρώσει τους προηγούμενους μήνες την δόση των 1088 ευρώ, όμως η τράπεζα αρνήθηκε να την δεχτεί.

Όπως σημείωσε από τη μεριά της η δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Νανά Παπαδογεωργάκη, κάτι τέτοιο είναι αρκετά επικίνδυνο για τον δανειολήπτη, καθώς η τράπεζα έχει την δυνατότητα να τον χαρακτηρίσει «μη συνεργάσιμο» και να ξεκινήσει διαδικασίες πλειστηριασμών.