Αύξηση θα έχουν στους μισθούς τους από τα 586 στα 800 ευρώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Ads

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αυτή η αύξηση του μισθού είναι απαραίτητη η επικύρωση από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για επεκτασιμότητα των 27 κλαδικών και 13 ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τα ναυτιλιακά.
Την Παρασκευή έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας θέτοντας σε διαδικασία υποχρεωτικής επέκτασης όλες αυτές τις κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, από τις 21 Αυγούστου και ξεκινώντας την τεχνική επεξεργασία.

Τραπεζοϋπάλληλοι οι πρώτοι, ακολουθούν οι ξενοχοϋπάλληλοι
Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τους ξενοδοχοϋπάλληλους, ενώ η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ιδιομορφία είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζόμενων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.

Ads

Υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, αναμένονται ως αύριο, οπότε η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

«Μέσα στο Σεπτέμβριο προχωράει το πακέτο 27 κλαδικών»
«Υπάρχουν επίσης σε ισχύ πολύ σημαντικές κλαδικές συμβάσεις, στον καπνό, τα πετρέλαια, τα τσιμέντα. Αυτές είναι σε δεύτερο επίπεδο και, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ θα προχωρήσουμε άμεσα στην τεχνική επεξεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Νεφελούδης προσθέτοντας παράλληλα ότι στόχος είναι «να τελειώσουμε πολύ γρήγορα όλο το πακέτο των 27 κλαδικών, να προχωρήσουμε άμεσα, μέσα στον Σεπτέμβριο». Παράλληλα σημείωσε ότι τον έλεγχο της εφαρμογής των εν λόγω συμβάσεων θα αναλάβει το ΣΕΠΕ.

Επιπλέον τόνισε ότι« σε ένα κλάδο, μπορεί να εκπροσωπείται στην κλαδική το 50%-60% των εργαζόμενων, όλοι οι υπόλοιποι είναι απροστάτευτοι πλήρως, από επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων και άλλα μορφώματα που εφευρέθηκαν την περίοδο των μνημονίων επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος ειδικότερα στους εργαζόμενους αυτών των κλάδων, ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε ότι «οι μισθοί τους είναι στα 586 ευρώ, ενώ οι κλαδικές είναι πάνω από 800 ευρώ. Πλέον, σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την επόμενη της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και την επικύρωση από την υπουργό Εργασίας, είναι υποχρεωμένοι εργοδότες με αυτού του τύπου τις επιχειρησιακές συμβάσεις να προβούν σε αυξήσεις σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Κρίσιμη συνεδρίαση την Παρασκευή
Για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, όπου αναμένεται να οριστεί ο οδικός χάρτης και οι κλάδοι των οποίων όσο γίνεται πιο σύντομα θα κληθούν οι εργοδοτικοί φορείς να εφαρμόσουν τη ΣΣΕ.

Μέχρι στιγμής νέες συμβάσεις έχουν υπογραφεί στους κλάδους των τραπεζών, των τουριστικών γραφείων και των ναυτιλιακών πρακτόρων, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν σύντομα και στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καπνοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους κλάδους θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται, καθώς μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν δε δεσμεύονταν μέχρι τώρα από κάποια κλαδική σύμβαση, εφαρμόζοντας επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.