Σε σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα στο α’ τρίμηνο εφέτος να καταγράφεται τελικά ανάπτυξη 0,4% έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Με βάση επίσης τα προσωρινά στοιχεία, το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2016 καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4% έναντι μείωσης κατά 0,1% στην πρώτη εκτίμηση στις 15 Μαΐου.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση προέκυψε από την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και τα οποία είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Στα επιμέρους μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,7% το α’ τρίμηνο εφέτος (έναντι μείωσης 0,7% το α’ τρίμηνο 2016) και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1% (έναντι μείωσης 3,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν 11,2% (έναντι μείωσης 10,1% το α’ τρίμηνο πέρυσι). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8% (έναντι πτώσης 10,4% το α’ τρίμηνο του 2016) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,9% (έναντι μείωσης 10,1%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,8% το α’ τρίμηνο 2017 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2016, έναντι μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Διαβάστε επίσης: 

Σχετικά με τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ της πρώτης εκτίμησης (flash estimate) διευκρινίζονται τα εξής: Η πρώτη εκτίμηση (flash estimate) ανακοινώνεται 45 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου αναφοράς και αναγκαστικά βασίζεται σε περιορισμένες πηγές δεδομένων. Συγκεκριμένα, τα μόνα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το σύνολο της περιόδου (δηλαδή και για τους τρεις μήνες) είναι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και ο δείκτης τιμών καταναλωτή. Ο δείκτης κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο, οι εισαγωγές – εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού είναι διαθέσιμα για τους δύο από τους τρεις μήνες της περιόδου.

Επιπλέον: Η τελική καταναλωτική δαπάνη γενικής κυβέρνησης συνυπολογίζεται κατ’ εκτίμηση ενώ για τους φόρους είναι διαθέσιμα στοιχεία σε ταμειακή και όχι σε δεδουλευμένη βάση. Κατά την πρώτη εκτίμηση δεν είναι διαθέσιμοι οι βραχυχρόνιοι δείκτες κύκλου εργασιών των υπηρεσιών. Επίσης δεν είναι διαθέσιμα τριμηνιαία στοιχεία απασχόλησης, τριμηνιαία στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και στοιχεία φόρων σε δεδουλευμένη βάση.

Ο συνυπολογισμός των στοιχείων αυτών, μόλις καταστούν διαθέσιμα, είναι εύλογο να οδηγεί συχνά σε σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων κατά την ανακοίνωση που γίνεται 60 ημέρες μετά το τέλος του τριμήνου αναφοράς.