Αυξήσεις φωτιά παρατηρούνται στη χώρα μας στα είδη που συνδέονται με τις εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω του πολέμου, με ορισμένα να εμφανίζουν έως και τριπλάσια σχεδόν τιμή μέσα σε δύο μήνες.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Open, το 30% των αναγκών της χώρας σε άλευρα και άλλο τόσο σε σπορέλαια καλύπτονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία γι αυτό και σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση των τιμών έχει χτυπήσει κόκκινο. Ενδεικτικά, η τιμή στο ηλιέλαιο τον Ιανουάριο ήταν 1,2 ευρώ το λίτρο ενώ τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε σχεδόν τρεις φορές επάνω, στα 3,2 ευρώ.

Τα αρτοσκευάσματα επίσης γνωρίζουν πρωτόγνωρες αυξήσεις λόγω πρώτων υλών που έρχονται από τις εμπόλεμες χώρες. «Οι αυξήσεις έχουν μορφή καταιγίδας. Ήδη από αυτή την εβδομάδα αγοράζουμε ακριβότερα το αλεύρι και από την επόμενη εβδομάδα ακόμα ακριβότερα», λέει ο αρτοποιός Χαρίλαος Μάνος.

Λόγω των συνηθκών αυτών, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ειδική πλατφόρμα ελέγχου όλων των αποθεμάτων σε σιτηρά και σπορέλαια για την αντιμετώπιση των φαινομένων τεχνητής έλλειψης και αισχροκέρδιας.

Ads

Σημειώνεται ότι και στην ενέργεια, η χώρα μας παραμένει από τις ακριβότερες στην Ευρώπη -παρά την πτώση της τιμής τους φυσικού αερίου- φτάνοντας τα 237 ευρώ την μεγαβατώρα.