Αυξήσεις έως 5% στις χρεώσεις της ενέργειας, «πάγωμα» στα τέλη χρήσης δικτύου και μεγάλες ανατιμήσεις (έως και πενταπλασιασμός) των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προβλέπουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (άρδευση, αποστράγγιση κλπ.) που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

Ads

 
Πρόκειται για 8.000 περίπου επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, κτίρια γραφείων, νοσοκομεία κ.α.) για τις οποίες τα τιμολόγια απελευθερώθηκαν από 1ης Ιανουαρίου. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου.
 
Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, η ΔΕΗ κατήργησε το διαχωρισμό των χρεώσεων μεταξύ εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης όπως επίσης και τις διαφορετικές χρεώσεις που ίσχυαν για τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο. Παραμένει η διαφοροποίηση της τιμολόγησης ημέρας / νύχτας με τα νυχτερινά τιμολόγια σημαντικά φθηνότερα από τα ημερήσια.
 
Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις για εμπορικές – βιομηχανικές επιχειρήσεις:
 
-Χρέωση ισχύος (πάγιο): 7,25 ευρώ ανά κιλοβάτ το μήνα. Η παλιά χρέωση ήταν 2,65 ευρώ / μήνα το χειμώνα (Οκτώβριος – Μάιος) και 6,06 ευρώ το καλοκαίρι (Ιούνιος – Σεπτέμβριος). Η αύξηση συνεπώς είναι 19,6 έως 173 %.
 
-Χρέωση ενέργειας: Το ημερήσιο τιμολόγιο (7 π.μ. – 11 μ.μ.) είναι 0,06388 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,06183 για το εμπορικό (αύξηση 3,3 %) και 0,06083 για το βιομηχανικό (αύξηση 5 %). Το νυχτερινό τιμολόγιο (11 μ.μ.- 7.π.μ.) γίνεται 0,05015 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,05003 για το βιομηχανικό (αύξηση 0,2 %) και 0,05103 για το εμπορικό (μείωση 1,7 %).
 
-Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: για το εμπορικό από 0,01141 ευρώ ανά κιλοβατώρα αυξάνονται σε 0,0179 (αύξηση 56 %) και για το βιομηχανικό από 0,00587 σε 0,00691 (αύξηση 17 %).
 
Για το αγροτικό τιμολόγιο η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται σε 0,05933 ευρώ από 0,04946 (αύξηση 19 %) και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 474 % (από 0,00095 σε 0,00546 ευρώ ανά κιλοβατώρα).
 
Οι χρεώσεις των ΥΚΩ καλύπτουν το κόστος για κοινωνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ που επιβάλλονται από το κράτος, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το τιμολόγιο των πολυτέκνων και κυρίως το κόστος της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ίδιο τιμολόγιο που ισχύει στην ηπειρωτική χώρα. Οι χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής τόσο για το εμπορικό – βιομηχανικό όσο και για το αγροτικό τιμολόγιο (οι οποίες ρυθμίζονται από τη ΡΑΕ) “παγώνουν” στα περυσινά επίπεδα.

Συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων προτείνει η τρόικα
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπόμνημα που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση, η τρόικα ζητά την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, και όχι μόνο λιγνιτικών.
 
Σημειώνεται ότι το -ισχύον- Μνημόνιο προβλέπει την υποχρέωση παραχώρησης πρόσβασης ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από την Επιχείρηση σε ανεξάρτητη αρχή.
 
Συγκεκριμένα, στο σκέλος των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικότερα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, η τρόικα ζητεί τον «συνδυασμό της πώλησης λιγνίτη με υδροηλεκτρικά εργοστάσια τα οποία ανήκουν στις ανάλογες εταιρίες ηλεκτροδότησης, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικότητας στις αγορές».
 
Ακόμα, προτείνονται:
 
* Η προετοιμασία και η εφαρμογή πλάνου δράσης για τη βελτίωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού και την εδραίωση αγοράς πετρελαίου. Το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ θα δώσει λεπτομέρειες.
 
* Η αναθεώρηση των κωδικών της αγοράς ηλεκτρικού για την εξασφάλιση της διαφάνειας, μη-διακεκριμένης και αποδοτικής διαμοίρασης στα ηλεκτρικά δίκτυα.
 
* Η αναθεώρηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των σχεδίων που θα τις υποστηρίξουν για τη μείωση του αντίκτυπου στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά δεδομένα.