Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείου Στρατού ενημερώνει ότι ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) για τον Στρατό Ξηράς (ΣΞ), επανακαθορίζεται από τέσσερις σε έξι κατ’ έτος, με έναρξη εφαρμογής από την 2020 Α΄ ΕΣΣΟ.

Ads

Ουσιαστικά, ο αριθμός των εκπαιδευτικών σειρών των φαντάρων αλλάζει ξανά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο – οι ΕΣΣΟ είχαν μειωθεί από 6 σε 4 μόλις τον Ιανουάριο του 2019 – και η βασική αιτία είναι ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από νέους να ξεκινήσουν τη θητεία τους τον Νοέμβριο, ενώ αντίστοιχα υπήρξε πολύ μικρό τον περασμένο Μάιο.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις κατάταξης για την φετινή ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου ήταν σε αριθμό διπλάσιες από τον συνηθισμένο. Επίσης, μεγάλος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων για διακοπή των αναβολών. Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε επισημάνει ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα», σε επίπεδο σίτισης και ένδυσης. 

Τα εν λόγω δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα των πληροφοριών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα περί επικείμενης αύξησης της θητείας. 

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, η κατάταξη των στρατεύσιμων θα πραγματοποιείται ως εξής:

α. Με την Α΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Ιανουάριο
β. Με την Β΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Μάρτιο
γ. Με την Γ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Μάιο
δ. Με την Δ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Ιούλιο
ε. Με την Ε΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Σεπτέμβριο
στ. Με την ΣΤ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Νοέμβριο