Αυξάνονται και πληθύνονται οι μετακλητοί επί ΝΔ, με την κυβέρνηση να καταρρίπτει το δικό της ρεκόρ κάθε μήνα. Έτσι από 2.774 που ήταν ο συνολικός αριθμός μετακλητών τον Απρίλιο του 2020 – σημειώνεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας – έφτασε τους 2.817. 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε χρησιμοποιήσει ως αντιπολιτευτική αιχμή τον αριθμό των μετακλητών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ίδια έχει εκτινάξει τον αριθμό και όχι μόνο. Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο την αύξηση του αριθμού των μετακλητών αλλά και τους κόστους, αφού όρισε και αυξημένες αποδοχές. 

Συγκεκριμένα, στελέχη δημόσιας διοίκησης καταγγέλλουν, σύμφωνα με το Documento, ότι μέχρι το 2019 οι αποδοχές ενός μετακλητού της κατηγορίας ΔΕ ήταν 858 ευρώ, με βάση το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο ενός δημόσιου υπαλλήλου (Μισθολογικό Κλιμάκιο-ΜΚ 1 της ΔΕ κατηγορίας). Ομως μετά τον ν. 4622/19 για το επιτελικό κράτος κατατάσσεται στο ΜΚ 11 της ΔΕ με αποδοχές 1.458 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αύξησης αποδοχών 70%. 

Καταγγελίες έρχονται και από στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι η ΝΔ, διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις προϊσταμένων, κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών και κάθε έννοιας αξιοκρατίας και παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.

Ads

H Χαριλάου Τρικούπη συγκέντρωσε στοιχεία που δείχνουν την τακτική της ΝΔ. Όπως σημειώνουν από το ΚΙΝΑΛ, ο «γαλάζιος» Μάιος του 2020 βρήκε τη δημόσια διοίκηση με 2.817 μετακλητούς, όταν τον Μάιο του 2018 ήταν 2.522 και τον Μάιο του 2013 ήταν 1.768. Το ΚΙΝΑΛ έφερε το θέμα και στη Βουλή με σχετική ερώτηση. 

Μετακλητοί κομματικοί φίλοι

Μέσα από τους διορισμούς μετακλητών, γίνονται και τακτοποιήσεις κομματικών φίλων, με χρήση του άρθρου 111 του ν. 4622/2019, που προβλέπει τη σύσταση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων σε υπηρεσίες κρίσιμες (ελεγκτικός μηχανισμός κ.λπ.). Συστήνονται θέση μετακλητού γενικού διευθυντή του Εθνικού Τυπογραφείου αλλά και θέση γενικού επιθεωρητή της Επιθεώρησης Εργασίας επιπέδου προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, στον οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κ.λπ.

Παράλληλα, ενδεικτικά:

  • Για την πολιτική προστασία με το άρθρο 33 του ν. 4662/2020 προβλέπεται ότι ο γενικός γραμματέας θα επιλέγει μετακλητό γενικό διευθυντή.
  • Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τροπολογία συνιστώνται 28 νέες θέσεις μετακλητών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Στο υπουργείο Μετανάστευσης συστάθηκαν 27 νέες θέσεις μετακλητών: οκτώ στη νεοσύστατη Τεχνική Υπηρεσία, η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό και όχι στον αρμόδιο υπηρεσιακό γενικό διευθυντή, όπως θα υπαγόρευε η ορθή διοικητική πρακτική. Στην Τεχνική Υπηρεσία θα προΐσταται μετακλητός υπάλληλος, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό. Τρεις στη νεοσύστατη Νομική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται –κι αυτή– απευθείας στον υπουργό. Δύο στο αυτοτελές τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων. Δώδεκα στις Υπηρεσίες Ασύλου: μετακλητοί συνεργάτες σε διοικητές, υποδιοικητές.
  • Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Με βάση τον οργανισμό δημιουργούνται τέσσερις θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, 27 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο διεύθυνσης ή εξομοιώνονται με τη θέση του διευθυντή γραφείου υπουργού και τουλάχιστον 63 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο τμηματάρχη και τρεις θέσεις προϊσταμένων γραφείων. Σύνολο θέσεων ευθύνης: 97 (τουλάχιστον). Όλες καλύπτονται με αποφάσεις του διοικητή.
  • Υπουργείο Παιδείας: Καθαίρεση διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τοποθέτηση (προσωρινών) διευθυντών.

«Τεράστια πρόκληση»

«Η διαρκής και ραγδαία αύξηση των μετακλητών και των αποδοχών τους αποτελεί ούτως ή άλλως τεράστια πρόκληση σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται εκ νέου. Πρόκληση απέναντι στους ανέργους, πρόκληση στους εργαζόμενους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, πρόκληση απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει περίτρανα την υποκριτική στάση και τον απόλυτο λαϊκισμό με τον οποίο πολιτεύτηκε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση», δηλώνει στο Documento, ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης (2016-19).

Όμως θεωρεί ότι το μείζον θέμα είναι η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση μετακλητών σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων και σε θέσεις ευθύνης, κάτι που, όπως παρατηρεί, «συνιστά ευθεία παραβίαση βασικών συνταγματικών αρχών. Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στον τρόπο στελέχωσης του δημόσιου τομέα επιστρέφει τη δημόσια διοίκηση πολλές δεκαετίες πίσω. Ξαναγυρίζουμε στο κράτος-λάφυρο, στον απόλυτο κομματισμό και πελατειασμό περασμένων δεκαετιών. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι από την ιεραρχία των δημόσιων υπαλλήλων με τις θεσμικές εγγυήσεις που τη συνοδεύουν, αλλά από ένα νέο σώμα κολλητών των υπουργών που θα μπορούν ανεμπόδιστοι να επιδίδονται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».