Η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου είναι η πρώτη επίπτωση από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ – Νιμρ. Στην περιοχή δημιουργείται κατάσταση αποσταθεροποίησης, καθώς μετά τη Σαουδική Αραβία, τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν και το Μπαχρέιν αλλά και το Σουδάν.

Ads

Η απότομη άνοδος στα συμβόλαια του αργού σημειώνεται όσο εγείρονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής του εφοδιασμού. Το μεσημέρι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχυόταν κατά 1,08% στα 37,44 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, στο ICE του Λονδίνου, κατέγραφε άνοδο 1,77% στα 37,94 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ιράν βαίνουν προς επιδείνωση. Η Σαουδική Αραβία επιζητά να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη.

«Η Σαουδική Αραβία βλέπει όχι μόνον τα συμφέροντά της, αλλά και την ίδια την ύπαρξή της στη συνέχιση των εντάσεων και των συγκρούσεων και προσπαθεί να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα εξάγοντάς τα στο εξωτερικό» σημείωσε ο Ανσαρί.

Ads

Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών και καλώντας την διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής να μην επιτρέψουν στην Σαουδική Αραβία να συνεχίσει την πολιτική της των εντάσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι Ιρανοί διαδηλωτές εισέβαλλαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ. Έπειτα από την έφοδο των διαδηλωτών στην πρεσβεία της, η Σαουδική Αραβία απέσυρε το διπλωματικό της προσωπικό από το Ιράν και έδωσε εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.