Ένα ακόμη κυβερνητικό ΦΕΚ έρχεται «με συνοπτικές και κατεπείγουσες διαδικασίες» για να βάλει αυτή τη φορά φρένο και στα ζητήματα της ιθαγένειας των μεταναστών. Μάλιστα το ΦΕΚ ήταν αυγουστιάτικο. Παρά το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. 

Ads

Την περασμένη άνοιξη είχε εκδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας, υπουργική απόφαση με ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση (αριθμ. 34226/6-5-2019 υπουργική απόφαση). 

Η απόφαση αυτή είχε σκοπό να διευκολύνει τις διαδικασίες για όσους σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται την απόδοση της ιθαγένειας και προέβλεπε ότι θα μπορούσαν οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας όπου και υποβάλλονται τα σχετικά αιτήματα και έγγραφα να υπογράφουν αντί του υπουργού Εσωτερικών ώστε αυτά να προχωρούν πιο γρήγορα. 

Πλέον ήταν θέμα ημερών να εκδοθούν τα ΦΕΚ που θα οριστικοποιούσαν τα αιτήματα απόδοσης ιθαγένειας που είχαν ελεγχθεί και κριθεί βάσιμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση με νέα υπουργική απόφαση ορίζει ότι όλες οι διαδικασίες θα ξαναγίνουν από την αρχή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αιτούντες. 

Ads

Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου και αναφέρει: 

«Η αριθμ. 34226/6-5-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 1603) που αφορά στη μεταβίβαση του δικαιώματος υπογραφής “Με εντολή Υπουργού Εσωτερικών”, για τις αναφερόμενες σε αυτή διοικητικές πράξεις, στους Προϊσταμένους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών ή σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος στους νόμιμους αναπληρωτές τους καταργείται. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι όλα τα αιτήματα θα πρέπει να ελεγχθούν από την αρχή και να υπογραφούν από τον κ. Θεοδωρικάκο όσα κριθούν βάσιμα. Για τους μετανάστες και τα παιδιά τους σημαίνει νέο κύκλο ταλαιπωρίας και ανασφάλειας.