Συνεχίζεται η φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού, Αύγουστος γαρ και οι «πιασάρικες» ειδήσεις λίγες, με τις εφημερίδες να ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με τα πιθανά σενάρια. Άλλωστε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προ ημερών ότι «υπάρχουν πάντοτε υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων» έδωσε νέα τροφή για συζήτηση.

Ads

Το Βήμα, για παράδειγμα, γράφει σήμερα ότι «σύμφωνα με πληροφορίες οι προθέσεις του θα έχουν αποσαφηνιστεί ως το τέλος του μηνός και πάντως πριν από την 3η Σεπτέμβρη και την παρουσία του στην 75η ΔΕΘ, μία εβδομάδα αργότερα. […] όλοι αναμένουν τον ορισμό ημερομηνίας για την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως το τέλος του μήνα, όπου θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να κλείσει το θέμα με κάποια αναφορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση». Το Βήμα μάλιστα, κατονομάζει και «αδύναμους κρίκους» που συζητιούνται μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου και, σήμερα, κατονομάζει την υπουργό Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη.

Η Καθημερινή, στο ίδιο κλίμα, γράφει ότι δεν αποτελεί «έκπληξη ότι τους τελευταίους μήνες η προσοχή είναι στραμμένη σε συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που αποδίδουν (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος, Ρέππας), ενώ, αντιθέτως, τέσσερις κυρίες (Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Μπατζελή) πρωταγωνιστούν στις εικασίες περί ενδεχόμενων αλλαγών στις ηγεσίες υπουργείων».

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, είναι στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου επί μια δεκαετία και, προφανώς, χαίρει της εμπιστοσύνης του. Ο διορισμός του στο συγκεκριμένο αξίωμα προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τον κομματικό μηχανισμό, που τον θεωρεί ξένο σώμα, αλλά η παρουσία του στο πλευρό του κ. Παπανδρέου για πολλά χρόνια απεδείχθη περισσότερο σημαντική». « Ενα χρόνο μετά, ο κ. Δρούτσας παραμένει υπό ομηρία. Η μη αναβάθμισή του σε πλήρη υπουργό συντηρεί ψήγματα αμφιβολίας και δεν βοηθά την επικοινωνία με υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών χωρών. […]Οταν ο κ. Παπανδρέου προχωρήσει στον πρώτο ανασχηματισμό, καλά θα κάνει να κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα, η οποία δεν περιορίζει μόνο την προσωπική δράση του κ. Δρούτσα, αλλά δυσχεραίνει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» συμβουλεύει ο αρθρογράφος Αθανάσιος Έλλις.

Ads

Πάντως χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος αποστασιοποιήθηκε από τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό και άσκησε κριτική στους συναδέλφους του που συνδιαλέγονται δημοσίως για το ζήτημα. «Ενας υπουργός υποχρεούται να είναι άλαλος, άρα στη δημόσια σφαίρα δεν μπορώ να διατυπώσω άποψη», είπε ο κ. Λοβέρδος στον Flash, αφήνοντας υπαινιγμούς πως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που αναφέρονται στον ανασχηματισμό επιθυμούν να επηρεάσουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις. «Αν διατύπωνα άποψη υπέρ του ανασχηματισμού θα προσπαθούσα να επηρεάσω τον Πρωθυπουργό, πράγμα που είναι ασυγχώρητο, εάν έλεγα όχι θα καταλαβαίνατε ότι εγώ δεν θέλω να φύγω από την κυβέρνηση, δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», είπε ο υπουργός Εργασίας, και πρόσθεσε: «Μέμφομαι κάθε άποψη που διατυπώνεται από μέρους της κυβέρνησης εν προκειμένω».

Στο μεταξύ χθες, ανακοίνωση του ΛαΟΣ έκανε λόγο για δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού με αφορμή τις τιμές των καυσίμων ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας και έκανε και τη δική του νύξη για ανασχηματισμό. «Η κυβέρνηση δείχνει να χάνει καθημερινά τον έλεγχο της αγοράς. Το μόνο που μένει στον κ. Παπανδρέου είναι να σκεφτεί να αλλάξει κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.